Rootsi majanduskasv hakkab taas kiirenema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminsiter Magdalena Andersson.
Rootsi rahandusminsiter Magdalena Andersson. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

Soome majandus on viimastel aastatel näguripäevi näinud ning Norra majandust räsis nafta hinna järsk langus kaks ja pool aastat tagasi, Rootsi majandusel on aga läinud üsna hästi. Kaks aastat tagasi kasvas see üle nelja protsendi ning ehkki hiljem on kasv veidi aeglustunud, tundub kuningriigi majandus muu Euroopaga võrreldes õitsva oaasina.

Järjekordne märk sellest, et meie ülemerenaabrite majandusel hakkab taas paremini minema, tuli teisipäeval, kui Rootsi rahandusministeerium tõstis selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,6 protsendile ja järgmise aasta prognoosi 2,4 protsendile. Eelmise aasta detsembris tehtud ennustuses olid need näitajad vastavalt 2,4 ja 1,8 protsenti.

Rahandusministeeriumi ennustuse järgi kasvavad investeeringud, eksport ja tööstuse produktiivsus, samal ajal kui kodumajapidamiste kulutuste kasv peaks aeglustuma. Hoogsalt kahaneb ka Rootsi tööpuudus ning seda vaatamata sealsele pagulaspoliitikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles