Zimbabwes saab tasuda õppemaksu ka kitsedega

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kits
Kits Foto: ANDREA DE SILVA, REUTERS

Zimbabwe lapsevanemad, kes ei suuda maksta oma võsukeste õppemaksu, võivad raha asemel pakkuda kariloomi, näiteks lambaid ja kitsi. 

Zimbabwe haridusminister Lazarus Dokora ütles valitsusmeelsele ajalehele Sunday Mail, et koolid peavad näitama õppemaksude küsimisel paindlikust ning võtma tasuna vastu mitte ainult kariloomi, vaid ka teenuseid ja töökäsi, vahendab BBC. «Kui kogukonnas leidub ehitaja, siis peaks tal olema võimalus ka õppemaksu asemel oma teenuseid pakkuda,» kirjutas ajaleht. 

Mõned koolid pidid juba praegu raha asemel kariloomi vastu võtma. «Tegu on lahendusega, mis on eelkõige mõeldud maapiirkondades elavatele inimestele,» ütles Dokora. «Linnas elavad lapsevanemad võivad maksta ka kooli heaks töid tehes.»

Otsus langetati pärast eelmisel nädalal vastu võetud seadust, mille järgi võivad inimesed kasutada kariloomi pangalaenu tagatisena. Sama moodi on võimalik panna «liigutatava» tagatise alla ka mootorsõidukeid. 

Väljaande Bulawayo24 andmetel on Zimbabwe üha süvenevas sularahakriisis saanud tavaliseks tundide kaupa pangajärjekorras ootavad inimesed, kes kõik tahavad sularaha välja võta. Riigi sõnul on sularaha nappuse taga rahatähtede riigist välja viimine, kuid kriitikute hinnangul on tegu investeeringute nappuse ja kasvava tööpuudusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles