Valitsus loobub autode maksustamise plaanist (18)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: Jaanus Lensment

Valitsuskabinet kiitis täna õhtul põhimõtteliselt heaks riigi nelja aasta eelarvestrateegia, millega muu hulgas otsustati loobuda autode maksustamise plaanist.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv rahandusminister Sven Sester ütles Postimehele, et valitsuskabinet otsustas täna autode keskkonnalõivu mitte kehtestada. Tema sõnul pole IRL olnud valitsuses olles rahul lahendusega, mis tõstaks liiklejate maksukoormust.

«Kuna nüüd oli riigi eelarvestrateegia võimalik kokku panna ilma uut maksu kehtestamata, tegime ettepaneku, et seda ei tuleks,» ütles Sester, kelle sõnul on erakond olnud vastu nii auto- kui ka näiteks kinnisvaramaksule. Tema sõnul toetasid täna ka koalitsioonipartnerid ettepanekut automaksu kehtestamise plaaniga mitte edasi minna.

Küsimusele, kust leitakse raha automaksust loodetud raha asemele, vastas Sester, et ühe maksu ärajätmine ei ole otseselt ühegi teise kulureaga seotud. Samamoodi võiks tema sõnul küsida, kust tuleb tervishoiu tulevane lisarahastus.

Küll loodetakse rahandusministri sõnul lisaraha Tallinna Sadama aktsiate börsileviimisest järgmisel kevadel ja dividendidest.

Alles märtsi keskel kiitis valitsuskabinet heaks mootorsõidukite keskkonnalõivu kontseptsiooni, mille kohaselt pidanuks lõiv kehtima hakkama järgmisel aastal. Plaani kohaselt oleks lõivu võetud sõidukite esmaregistreerimisel või Eestis juba registreeritud sõiduki esimesel omanikuvahetusel.

Uuemate ehk 2015. aastal või hiljem valmistatud sõiduautode lõivumäär pidi lähtuma CO2-näitajast, vanemate autode, mootorrataste ja mopeedide puhul aga võimsusest kilovattides. Soodusmäärad sooviti kehtestada elektri- ja hübriidautodele, samuti olnuks lõiv madalam vanemate autode puhul.

Rahandusministeeriumi hinnangul oleks automaks järgmisel aastal riigi tulusid suurendanud 20 miljonit eurot.

Algselt soovis valitsus automaksu kehtestada juba eelmise aasta lõpus, kuid siis võeti kiirustades tehtud ja seetõttu terava kriitika alla sattunud ettepanek riigikogu menetluses olnud maksupaketist välja, et autode maksustamise üksikasju täpsemalt kaaluda.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles