FOTOD LHV ostab Nordicale kaks uut lennukit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

LHV ja Nordica andsid ühisel pressikonverentsil teada suurimast kommertsinvesteeringust Eesti lennunduses väljaspool omanikke ja riiki. Selle tulemusel suureneb Nordica lennupark veel kahe CRJ tüüpi lennuki võrra.

Investeeringu kohaselt annab LHV Nordica tütarettevõttele Transpordi Varahaldus, kellele Nordica lennukid kuuluvad, 25 miljonit eurot laenu kaheksa aasta peale. Selle eest ostetakse rahvuslikule lennufirmale kaks CRJ900 tüüpi lennukit. 

Tehingu laenuintress on 2,85 protsenti aastas, laenutagatiseks on neli Transpordi Varahaldusele kuuluvat sama CRJ tüüpi lennukit. Transpordi Varahalduse juhatuse liikme Ergo Blumfeldti sõnul on seni nelja CRJ900 tüüpi lennukit omanud äriühingu tegevuse laiendamisele eelnenud põhjalik finantsanalüüs ning esimese majandusaasta positiivsed tulemused.

Investeering näeb ette, et Transpordi Varahaldus emiteerib 25 miljoni euro ulatuses võlakirju, mida LHV pank ära ostab. Poole võlakirjadest märgivad LHV pensionifondid, poole LHV Pank. Küsimusele, millise riskiastmega võlakirjad on, vastas LHV pensionifondide juht Andres Viisemann, et tema peab investeeringut väga turvaliseks.

«Oleme veendunud, et Nordicat, kelle kasutusse ostetavad lennumasinad lähevad, ehitatakse mõistlikult,» lausus Viisemann. Ta on veendunud, et igat suuremat sammu astutakse ainult siis, kui on piisav kindlus, et see on majanduslikult kasulik ning parandab nii Nordica kui ka Eesti lennunduse positsiooni.

Nordica värvides lennuk Tallinna lennujaamas. Foto:
Nordica värvides lennuk Tallinna lennujaamas. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Täna kuulub Nordica lennukiparki kuus CRJ tüüpi lennukit. Ettevõtte finantsjuhi Ahto Pärli sõnul jääb üks uutest õhusõidukitest lendama Nordica enda liinivõrku ja teine alustab reisijate teenindamist LOT Polish Airline'i liinidel. Pärl ütles, et üks olemasolev CRJ700 vahetatakse välja suurema CRJ900 vastu ja väiksem lennuk jääb varulennukiks Tallinna lennuväljale.

«Nordica lennukipark ja lendude maht on kasvanud piirini, kus majanduslikus mõttes on mõistlik omada enda varulennukit. See tõstab veelgi meie teenuse kvaliteeti ja selle stabiilsust, ning aitab kulusid kokku hoida,» lisas Pärl.

Kokkuleppe kohaselt saabub esimene lennuk Tallinna juunis ja teine juulis. Mõlemad õhusõidukid alustavad opereerimist hiljemalt augusti alguses. Tegemist on 2011. aastal Kanadas Bombardieri tehases toodetud ja hästi hooldatud lennukitega, mis on võrdväärsed Nordica olemasolevate mudelitega.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson tõi välaj, et erapanga otsus finantseerida Nordica investeeringut näitab eelkõige seda, et pangal on usaldus ettevõtte äriplaanile.

«Täna läheb Nordical hästi, strateegilise partneri leidmine ja edasi samm-sammult laienemine on loogiline jätk ettevõtte arengus. Konkurents lennunduses on äärmiselt tihe ning Nordica peab iga päev klientide nimel pingutama. Kindlasti tuleb kiita ka LHV-d, kes näitab enda investeeringuga, et Eestimaine pank usub Eesti ettevõtetesse,» märkis minister. 

Tehingu näol on tegemist ajaloo suurima kommertskapitali kaasamisega Eesti lennundusse. Varem on peamised finantseerijad olnud omanik- või partnerfirmad ning riik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles