Valitsuse pensioniplaanidele kõik ei aplodeeri

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringud ütlevad, et vabatahtlikult inimesed pensioniks säästma ei kipu.
Uuringud ütlevad, et vabatahtlikult inimesed pensioniks säästma ei kipu. Foto: Panther Media/Scanpix

Valitsuse mullu neljapäeval langetatud otsus mitmekesistada pensionituru pakutavaid väljamaksevõimalusi kutsub esile vastakaid reaktsioone.

Nimelt plaanib valitsus teise samba garanteeritud intressimääraga pensionimakse kõrvale lisada ka võimaluse inimestel endil kanda investeerimisriski, vahendab Äripäev

Investeerimisriskiga pensionilepingu puhul saab inimene pensioni samuti elu lõpuni, kuid tema kogutud raha investeeritakse pidevalt pensionifondides edasi, mistõttu hakkab pensioni suurus sõltuma sellest, kuidas investeeringutel läheb.

Investori ning Tulundusühistu Tuleva juhtivliikme Kristi Saare sõnul näib valitsuse kavandatud plaan esmapilgul positiivne, kuid praegusel kujul muudab pensioni väljamaksete süsteemi ainult keerulisemaks.

«Väljamaksete puhul on kõige olulisem, et süsteem oleks selge ja läbipaistev ning inimesed mõistaksid, mis nende pensionivarast tulevikus saab,» kommenteeris Saare, kelle sõnul on inimestel juba praegu raske mõista, kuidas pensioni väljamaksed toimivad, miks nad peavad sõlmima keerulise kindlustuslepingu.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles