Domeeninimedesse ilmub esimest korda «õ» täht

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti tippdomeeni moderniseerimise projekt toob domeeninimedes esimest korda kasutusele «õ» tähe, teatas Eesti Interneti SA.


Eesti Interneti SA alustab töid projektiga «Eesti .ee tippdomeeni moderniseerimine II», millega tuuakse .ee domeeni all käibele täpitähed (IDN) ja kaetakse sellega kogu Eesti tähestiku ulatus.

Eesti .ee-lõpulisele rahvusdomeenile tuuakse käibele tähed õ, ä, ö, ü, š ja ž, millega kaetakse .ee domeeni all kogu Eesti tähestiku ulatus.

«Rahvusdomeen on üks e-riigi sümbolitest, mis peab ajaga kaasas käima ja vastama areneva majanduskeskkonna vajadustele. Maailmas unikaalse õ-tähe kasutuselevõtu algatas Otto Wilhelm Masing 19. sajandi algul.

On sümboolne, et alates 2011. aastast on seda maailmas haruldast tähte võimalik kasutada ka interneti domeeninimedes,» ütles Eesti Interneti SA (EIS) juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

EIS korraldab täpitähtede lansseerimise eelselt «päikesetõusuperioodi», eesmärgiga kaubamärkide ja ärinimede omanikel oma nimesid eelregistreerimisega kaitsta.

Nn päikesetõusuperioodi esimeses etapis võtab EIS vastu eelregistreerimise taotlusi, perioodi teises osas toimub taotluste läbivaatamine ning hindamine.

Täpitähtede lansseerimine on plaanitud praeguse kava järgi 13. juunil, mil avaneb täpitähtedega domeeninimede registreerimine kõigile soovijatele «kes ees, see mees» põhimõttel.

Tegu on esialgse paneeritava ajalise raamiga, mis võib muutuda vastavalt Eesti Interneti SA nõukogus või kogukonnaga peetavatel aruteludel esitatud ettepanekutele.

IDN (internationalized domain name) domeenide registreerimine ja päikesetõusu perioodi eelregistreerimise kasutamine on vabatahtlik.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles