Tulumaksusoodustuse ülempiiri langetamine lööb intresside tõustes

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB peamaja
SEB peamaja Foto: Toomas Huik

Kuni intressid on suhteliselt madalal tasemel, puudutab tulumaksusoodustuse ülempiiri langetamine suhteliselt väikest hulka inimesi, olukord võib muutuda, kui intressid hakkavad tõusma, tõdes SEB avalike suhete juht Silver Vohu.

Eesti Panga andmetel on kommertspankade väljastatud eluasemelaenude keskmine intress 3,5 protsenti. Sellise intressimäära juures saab praegu tulumaksusoodustust täies ulatuses kasutada inimene, kelle laenusumma on 91 302 eurot (1 428 571  krooni). Kui valitsuskoalitsioon kavakohaselt soodustuse ülempiiri tulevast aastast 1920 euro ehk seniselt 50 000 kroonilt 30 000 kroonile langetab, saab 3,5-protsendilise intressi korral tulumaksusoodustuse täiel määral ära kasutada 54 781 euro (857 142 krooni) suuruse laenu omanik.

Kui intressimäär oleks näiteks 5 protsenti, saaks kogu intressideks makstud summa  tulust maha arvata, kui laenujääk ei ületaks 38 300 eurot (ligi 600 000 EEK), selgitas Vohu.

Vohu sõnul on tänane keskmine SEBs väljastatud uus laen mahus 39 353 eurot ehk 615 741 krooni ning keskmine laenujääk 38 265 eurot (598 717krooni).

«Keskmise eestlase jaoks, kellel on keskmine laen, on elu keskmiselt hästi,» tõdes Vohu kommentaariks, et keskmise laenu omanikku praeguse intressimäära juures tulumaksusoodustuse ülemmäära alandamine ei mõjuta.

Vohu lisas, et kuigi pank tulumaksutagastusega ei arvesta, siis laenuvõtja seda siiski tõenäoliselt teeb. « Inimene tõenäoliselt arvestab sellega, et märtsis saab raha tagasi. See on nagu preemia,» lausus ta.

Euroopa Keskpangalt oodatakse intressimäärade kergitamist aprillis.

Reformierkonna ja IRLi sõlmitud koalitsioonileppes seisab, et tulevast aastast langetatakse tulumaksusoodustuse ülempiir 1920 euroni. Tulumaksusoodustus puudutab eluasemelaenu intressi, koolituskulusid ning mõningaid annetusi. III samba pensionimaksed selle piirangu alla ei käi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles