Elroni rattaprohmakas läheb maksma miljoneid eurosid (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: Dmitri Kotjuh

Elron peab valearvestuse tõttu välja vahetama 328 rongi rattapaari, mille peale kulub mitmeid miljoneid eurosid. 

«Rongide kolmeaastase ekspluatatsiooni käigus on ilmnenud, et meie kliimasse ei sobi Euroopas kasutatava terase R8 materjalist rattad, sest külmas ja vesistes tingimustes toimub ratta veerepinna termiline pindkarastus, mille tõttu tekivad kildmurrud ja rattapaaride eluiga väheneb poole võrra,» seisab Elroni majandusaasta aruandes.

Ettevõte on välja vahetatud 8 protsenti rattapaaridest ja selleks on kulunud plaaniväliselt 251 000 eurot. BNS-i arvutuste kohaselt maksaks kõigi rattapaaride väljavahetamine seega 3,1 miljonit eurot.

2016. aastal oli Elroni veeremi hoolduste ja remontidega seonduvate materjalide kulu kokku 1,4 miljonit eurot, mis teeb rongi kohta 36 000 eurot aastas. Plaaniväliste remondikulude kogusumma oli 2016. aastal 810 000 eurot, millest 251 000 eurot kuluski rattapaaride vahetusele.

«Olukorda ei olnud võimalik ette näha, kuna sellist materjali käitumist põhjustab raudtee geomeetria, rööpa materjali ja ilmastiku koosmõju,» ütles Elroni kommunikatsioonijuht Merle Raie BNS-ile.

Samuti mõjutab tema sõnul kulumise kiirust rongide läbisõit, mis on plaanitust 50 protsenti suurem olnud. «Rongide hanke hetkel oli keskmine läbisõit planeeritud 120 000 kilomeetrit aastas, kuid täna on nelja vaguniga diiselrongidel aastane läbisõit kuni 180 000 kilomeetrit,» ütles Raie.

Raie lisas, et reisijaid pole rataste kiirem kulumine ohtu seadnud. «Kui kulum läheneb lubatud piirmäärale, suunatakse rong rataste treimisele, seega ekspluatatsioonis on ainult korras ja tehniliselt ohutud rongid,» sõnas ta.

Rataste vahetust ja hooldust teostab Elron ise. Käesolevaks ajaks on algsest 356 rattapaarist välja vahetatud 28, mis maksis 251 000 eurot, tänavu plaanib Elron välja vahetada veel 30 rattapaari.

Rongidele Šveitsi tootjafirma Stadleri poolt antud garantiiaeg on praeguseks läbi saanud.

Rongifirma Eesti Liinirongid AS äritulu langes mullu 10,6 protsenti 35,4 miljonile eurole, seejuures jäi ettevõte 4,2 miljoni euroga puhaskahjumisse, aasta varem oli Elroni puhaskasum 1,6 miljonit eurot.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles