Eesti eesistumise ajal juhib ELi eelarve läbirääkimisi Märt Kivine

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: SCANPIX

Valitsus otsustas, et Euroopa Liidu järgmise aasta eelarve läbirääkimisi hakkab liikmesriike esindava ELi nõukogu, europarlamendi ja Euroopa Komisjoni vahel juhtima eriesindaja Märt Kivine.

Ettepaneku tegi valitsusele rahandusminister Sven Sester (IRL), kelle hinnangul langeb rahandusministrile eelistumise ajal hulk ülesandeid, mistõttu on eriesindaja nimetamine igati õigustatud. «Kivine on tõestanud ennast nii Eesti avalikus teenistuses kui ka rahvusvahelistes finantsinstitutsioonides,» ütles minister pressiteate vahendusel.

Eriesindaja juhtimisel on eelarvekõnelusi varasemalt peetud ka näiteks Rootsi, Leedu ja mullu Slovakkia eesistumise ajal. Märt Kivine saab volitused esindada Eestit kui eesistujat parlamendi plenaaristungil, lepituskohtumistel ning kolmepoolsetel läbirääkimistel ehk triloogidel Euroopa Parlamendi ja Euroopa Komisjoniga.

Eriesindaja ametikoht on loodud rahandusministeeriumisse kuni eesistumise aja lõpuni. Kivine alustab tööd 24. aprillil.

Märt Kivine tuleb ametisse Washingtonist, kus ta töötas viimase seitsme aasta jooksul Maailmapanga peaökonomisti ja asepresidendi nõunikuna ning Maailmapanga Nõukogu nõunikuna.

Enne Washingtoni siirdumist oli Kivine rahandusministeeriumi nõunik ning Eesti esindaja Euroopa majandus- ja rahanduskomitees. Kivine on töötanud ka eurointegratsioonibüroos, riigikontrollis ja välisministeeriumis, samuti ajakirjanikuna. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli eesti filoloogia eriala ning õppinud Helsingi Ülikoolis riigiteadusi ning kirjandusteadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles