Tulumaksusoodustuse ülempiir langeb tulevast aastast 1920 euroni

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Toomas Huik

Reformierakonna ja IRLi sõlmitud koalitsioonikokkuleppe kohaselt langetatakse tulumaksusoodustuse ülempiir 1920 euroni ehk siis seniselt 50 000 kroonilt 30 000 kroonile.

Sisuliselt tähendab see, et kui seni sai tuludeklaratsiooni esitaja deklareerida näiteks koolitus ning- eluasemelaenu intresse summas 50 000 krooni, siis järgmisest aastast vaid 30 000 krooni mahus.

Alates sellest aastast ei saa tuludest maha arvata õppelaenu intresse, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksusid ega erakondadele tehtud annetusi.

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul puudutab kavandatav muudatus suurt osa inimesi. «Kui piiri langetatakse 30 000 kroonile, siis jääb väga paljudel see soodustus kasutamata,» lausus Udde. Eelmise, 2010. aasta andmeid veel ei ole, kuid 2009. aastal deklareeriti 31,6 miljardi mahus soodustusi, neid kasutada saadi aga 27,1 miljardi krooni eest ehk 4,1 miljardi krooni eest oli kulutusi, mida inimesed küll tegid, aga mille tulumaksusoodustust nad ei saanud kasutada.

Kui vaadata deklareerijate arvu, siis selliseid deklaratsioone, kus siis kehtinud piirangute tõttu ei saanud soodustusi kasutada, oli 23 700.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles