Solvangud otsesaates: Jüri Mõis ja Jürgen Ligi said onu Heino sildi külge (20)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Jörgen Norkroos/Õhtuleht

Kolmapäeva õhtuses ETV saates «Suud puhtaks» räägiti palgalõhest ning arutelu läks nii tuliseks, et lendama hakkasid solvangud.

Ettevõtja Jüri Mõis ütles arutelu käigus, et püüda mõõta naise ja mehe väärtust ühiskonnas nende teenimise järgi on lihtsalt rumal. «See on sama hea näide, nagu Tallinna lähedane mereveetase. Justkui oleks väga paha asi. Hollandis on kõige suurem palgalõhe, aga sellest me ei räägi, see ei sobi meie konteksti,» rääkis Mõis.

Mõis lisas ettevõtjate rolli erineva palga maksmisel kommenteerides, et reaalne elu näitab, et ettevõtjad pole rumalad. «Eduka organisatsiooni juhtimise oluline faktor on, et tasu oleks õiglane,» märkis Mõis. «Ma pole kunagi mõelnud, et sellele ametikohale peaks mehe võtma. Vahel olen küll mõelnud, et naiste kontsentratsioon läheb liiga suureks, et peaks mõne mehe juurde võtma.»

Mõisa sõnul pole palgalõhe üldse mingi suur teema ja sellega ei peaks nii palju tegelema.

Mõisale sekundeeris poliitik Jürgen Ligi, kelle sõnul palgalõhe on paha asi muidugi, aga jube paha asi oleks ka võrdne palk.  «See tähendaks vabaduste puudumist teenida rohkem või vähem, » selgitas Ligi. «Osa palgalõhest on kahtlemata diskrimineerimine ja sellega tuleks tegeleda. Tegeleda aga ei tuleks selle osaga, kui inimene valib ise endale erineva elutee.»

Ligi lisas, et see pole üdini halb, kui naise ootus meeste palgale on kõrgem kui meeste ootus naise palgale. «Kui meestel on ükski asi, milles nad on naistest paremad. Nad muidu igal pool kehvemad: kodu hoidmises, lastega tegelemises. Kui ta aga toob rohkem raha koju, siis see annab talle mingi väärikuse,» rääkis Ligi.

Ühiskonnateadlane Rainer Kattel märkis, et üldine palgalõhe on ka ikkagi oluline, see näitab ühiskonna struktuurset probleemi. «Tahaks öelda onu Heinodele meie hulgas, et erineva palga maksmine naistele on seaduserikkumine,» lausus Kattel.

«Vastan tädi Heinole,» jätkas Ligi. «Ametialane segregatsioon on tõsiasi. See algab juba erialade valikust. Mehed ja naised on erinevad, naised on vähem riskialtimad, teevad teistsuguseid valikuid. Naised on ka karjääritegemises ettevaatlikumad. Sealt need asjad hakkavad ja seal on ka oma positiivne külg.»

Ligi sõnul pole mehed ja naised võrdsed.  «Kindlalt on väikelapsele ema tähtsam kui isa,» kinnitas Ligi. «Riiklik sund ei ole sobilik siinkohal.»

Poliitik Marianne Mikko nentis, et kuni tööandjad suhtuvad naistesse nii nagu Jüri Mõis, ei tule muutust. «Naise majanduslik sõltumatus on inimõigus,» rõhutas Mikko.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles