Elron langes mullu sügavasse kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elroni kaubamärki kasutav riiklik rongifirma Eesti Liinirongid AS langes mullu lausa 4,2 miljoni euroga puhaskahjumisse. Aasta varem oli Elroni puhaskasum 1,6 miljonit eurot.

Ettevõtte äritulu languse taga oli peamiselt sihtfinantseerimise tulu langus 16,1 protsendi võrra 23,2 miljonile eurole. Kuivõrd Eesti Liinirongid kajastab sihtfinantseerimist samal aastal kasumina, siis tulude langus tulenebki otseselt põhivara soetamise toetuse langemisest, seisab ettevõtte majandusaasta aruandes. 

Ettevõtte müügitulu tõusis seejuures 3,4 protsendi võrra 12,2 miljoni euroni. Möödunud aastal tehti Elroni rongidega kokku 6,8 miljonit sõitu, mis on 3,6 protsenti rohkem kui 2015. aastal.

Piletitulu on lisaks reisijate arvu tõusule aidanud kasvatada väljumiste lisamine pikematel diiselrongiliinidel, kus ka keskmise sõidu pikkus ja seega ka keskmine piletihind on suuremad. Negatiivselt mõjutasid piletitulu Tapa-Tartu lõigu ja Edelasuuna remonttööd, tihenenud konkurents bussiliinidega ja samuti 1. poolaastal madalad kütusehinnad.

Möödunud aasta tulemusi on ettevõtte teatel väga oluliselt mõjutanud raudtee remondid ning planeeritud remondi perioodi pikenemine kuu võrra võrreldes esialgse kavandatuga nii Tapa-Tartu lõigul kui edelasuunal.

Aasta lõpu seisuga oli ettevõttel 98 veeremijuhti. Tagamaks vajaliku arvu veeremijuhtide olemasolu, alustati 2016. aasta alguses täiendavalt kaheksa uue veeremijuhi koolitusega. Aasta lõpus seisuga töötas ettevõttes 322 inimest, keskmiselt töötas Elronis mullu 310 inimest, mida on kuue võrra rohkem kui 2015. aastal. Palgakulu kokku kasvas mullu 4,7 miljonilt eurolt 5 miljonile eurole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles