United Airlines sai suure mainekahju (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
United Continental tekkis 2010. aastal United Ailinesi ja UAL Corporationi ühinemisel.
United Continental tekkis 2010. aastal United Ailinesi ja UAL Corporationi ühinemisel. Foto: JOHN GRESS/REUTERS/Scanpix

Ehkki kliendi lennukist jõuga väljaajamise intsident toimus juba pühapäeval, esitas lennufirma United Airlines, õige nimega United Continental Holdings tegevjuht Oscar Munoz avaliku vabanduse alles teisipäeval.

«Ma palun vabandust. Me lahendame selle juhtumi,» ütles Munoz ilma kliendi nimele viitamata. Esmaspäeval töötajatele saadetud memos ta veel kaitses ettevõtet ja klientidelt vabandust ei palunud.

Ka aktsia hind reageeris puhkenud skandaalile alles teisipäeval, odavnedes 1,1 protsenti 70,71 dollarini ning kauplemispäeva alguses oli aktsia hinnalangus koguni üle kolme protsendi.

Oscar Munoz on olnud tegevjuhi ametis 19 kuud ning suurema osa ajast on ta pidanud oma eelkäijate asju klattima. Nüüd peab ta tegelema suhtekorraldusliku katastroofiga, mis on toimunud tema järelevalve all, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg. Tema juhiksoleku ajal on USA suuruselt kolmanda lennukompanii aktsia hind rallinud 23 protsenti võrrelduna Bloombergi lennundusindeksiga, mis on sama aja jooksul kerkinud 13 protsenti.

Doktor David Dao kohtlemine ja nagu ta nimetas, Munoze leige reageerimine intsidentsile võib avaldada mõju tervele USA lennundussektorile vastu suvist reisihooaega, ütles The Wall Street Journalile Londonis asuva konsultatsioonifirma Brand Finance direktor Robert Haigh.

«Näidata solidaarsust oma töötajatega on üks asi, aga taoline hoiak, mida nad näivad võtnud olevat, on absoluutselt hämmastav,» nentis Robert Haigh. «Paistab, et nende poliitika on nii drakooniline,» lisas ta.

Majandusleht kirjutas, et enne intsidenti olid meeleolud lennukompanii Chicagos asuvas peakorteris optimistlikud. Munoz oli just teinud märtsis oma esimese välisreisi tegevjuhina, kohtudes partnerite ja klientidega Londonis, Brüsselis ja Frankfurdis. Teisipäeval olid peakorteris hoopis teised meeleolud ning juhid ja suhtekorralduse inimesed püüdsid kriisiga edasi minna.

Järgmisel nädalal avaldab United eelmise kvartali majandustulemused ning siis avaneb tegevjuhil võimalus olukorda selgitada analüütikutele. Ettevõtte aktsionäridel on võimalus tema ja nõukogu liikmete arvamusi kuulata üldkoosolekul, mis toimub järgmisel kuul.  

Üks suuremaid kahjukannatajaid oli legendaarne investor Warren Buffett, kelle juhitavast investeerimiskompaniist Berkshire Hathawayst sai eelmise aasta viimases kvartalis United Continentali suurim aktsionär. Berkshire ostis neljandas kvartalis 24,42 miljonit aktsiat, pärast mida kuulus sellele 28,95 miljonit aktsiat ehk 9,2 protsenti ettevõttest. Investeerimisportaal MarketWatchi arvutuste kohaselt kaotas ta Unitedi aktsia hinna languse tõttu 23,5 miljonit dollarit.

Aga täna on juba uus päev ning turueelse kauplemise ajal oli lennukompanii aktsia peaaegu protsendiga plussis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles