Oleg Gross otsib taas Viljandis kauplusele kohta

Marek Tiits
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas peagi saab ka Viljandis näha Grossi kaupluse avamise eel ringi sagivaid müüjaid ja kui, siis kus? Oleg Gross käis nädalavahetusel Viljandis maad kuulamas.
Kas peagi saab ka Viljandis näha Grossi kaupluse avamise eel ringi sagivaid müüjaid ja kui, siis kus? Oleg Gross käis nädalavahetusel Viljandis maad kuulamas. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Laupäeval tekitas viljandlastes elevust Männimäel Eliise kaubamaja taga maandunud must helikopter. Et teist täpselt sellist lennumasinat Eestis rohkem ei ole, sai kiiresti selgeks, et siia oli lennanud suurettevõtja Oleg Gross. Üle Eesti 56 toidukauplust pidav aktsiaselts OG Elektra tahab jala maha panna ka Viljandimaal, kus tal seni pole ühtki poodi, ning seda eesmärki ärimehe reis täitiski.

Viljandimaa on üks vähestest maakondadest, kus ohtra omatoodanguga ja odavusele rõhuv OG Elektra, mille kaubamärk on Grossi Toidukaubad, on esindamata. Grossi märki kandvaid kauplusi pole veel vaid saartel, Läänemaal ja Põlvamaal. 

Grossi kauplusi on täna Eestis kokku 56. Tihedalt on kaetud Põhja- ja Kesk-Eesti, samuti Virumaa. Hõredam on läänes ja lõunas, Viljandimaal pole sealjuures ühtki Grossi märki kandvat kauplust.
Grossi kauplusi on täna Eestis kokku 56. Tihedalt on kaetud Põhja- ja Kesk-Eesti, samuti Virumaa. Hõredam on läänes ja lõunas, Viljandimaal pole sealjuures ühtki Grossi märki kandvat kauplust. Foto: OG Elektra kodulehekülg

Variante on mitu

Oleg Gross kinnitas esmaspäeval Sakalale, et käis Viljandis tõepoolest maad kuulamas. 

«Reis oli seotud kinnisvaraliste huvidega,» ütles ettevõtja. «Eliise kaubamaja on meil kaalumisel ühe variandina, kuid vaatasime linnas ringi ka muudel objektidel. Eliise hoone on üsna uus, ehitatud üheksakümnendate lõpus ja tehniliselt tänapäevaseks toidukaupluseks üsna lihtsasti kohandatav, isegi kaubalaadimise estakaad on olemas. Maja asukoht on aga veidi riskantne, me ei ole kindlad, kas nii linna servas asuv hoone toidukauplusena käivituks. Tahaksime alustada veidi kesklinnale lähemalt, et näha, kuidas Viljandi inimesed uue kaupluse üldse vastu võtavad.»

Küsimusele, kas ja milliseid asukohti ja hooneid Viljandis veel vaadati, ei soovinud Oleg Gross vastata. «Jätaksin selle kommenteerimata. Ütleme nii, et käisime ja vaatasime üht ja teist,» ütles ta. 

Ühe variandina võiks OG Elektrale sobida ka Mulgi Marketi hoone osa, kus Säästumarket augustist uksed sulgeb. See hoone nagu ka Eliise kaubamaja kuulub Raivo Riisale, kellelt Sakalal ei ole veel õnnestunud kommentaari saada. 

Musta helikopterit nähti laupäeval ka Hallistes. Kas ärimehe plaanid ulatuvad Viljandist väljapoole? 

Oleg Gross ei välistanud, et Viljandimaal avatakse mitu kauplust ühekorraga. «Selge, et kui ehitamiseks läheb, on mõistlik võta ette mitu kohta korraga,» ütles ta. «See on mõistlik juba puhtalt logistika pärast, et ühe kaupluse avamise kulusid vähendada.» 

Varasemad katsed

2011. aastal soovis Oleg Gross rajada kauplust Võhmasse, kuid see plaan jäi katki. Viimati üritas Gross oma äri siia kanti laiendada 2013. aastal, kui Suure-Jaanis tulevase poe tarvis juba ka kinnistu soetas. Seejärel sattus ettevõte kohaliku võimuga arhitektuurivaidlustesse, otsustas tagasi tõmbuda ning müüs kinnistu uuesti maha. Oleg Gross heitis toonasele vallavõimule ette liigset pedantsust, vallavanem Tõnu Aavasalu aga pareeris süüdistused arvamusega, et pigem kasutas ettevõtja valla ettekirjutusi ettekäändena, loobumaks parema pakkumise kasuks mujal maakonnas. 

Pärast Suure-Jaanist taandumist ei ole OG Elektra Viljandimaale tulla proovinud. Viimastest vaidlustest on neli aastat möödunud ja Oleg Gross on siinse turu uuesti sihikule võtnud. Praegu asub Viljandile lähim Grossi toidukauplus Türil. 

KES ON OLEG GROSS?

Oleg Gross. / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja
Oleg Gross. / Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

65-aastane Oleg Gross oli aastatel 1976–1991 Viru kolhoosi melioraator. 1991. aastal asutas aktsiaseltsi OG Elektra, mis peab 56 toidukauplust üle Eesti. 2000. aastal asutas OG Elektra Tootmise, mille tegevusala on oma kaupluseketile kulinaaria-, vorsti-, pagari- ja kondiitrotoodete valmistamine. Kontsernil on oma logistikakett.

OG Elektra kontserni kuulub kaheksa ettevõtet, mille tegevusalade seas on toitlustamine, liha ja köögiviljade töötlemine ning seakasvatus. Kontserni kuuluv kirjastus Avec annab välja Lääne-Virumaa nädalalehte Kuulutaja.

Mullu andis Gross äride juhtimise üle oma lastele. Tema varade väärtuseks hindas Äripäev 2016. aastal üle 98 miljoni euro.

Oleg Grossi poeg Georg Gross on tuntud rallisõitjana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles