Iirimaa kuulsaim õlletootja võib Brexitiga tõsisesse hätta jääda

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guiness
Guiness Foto: AFP / Scanpix

Peaaegu iga pudel ja purk Iirimaa kõige ikoonilisemat õlut Guiness ületab Ühendkuningriikide ainsa maapiiri, andes aimu post-Brexiti logistilisest õudusunenäost.  

Ajaloolist Guinessi on pruulitud Dublinis, Liffey jõe kaldal juba 18. sajandist saadik, kirjutab Bloomberg. Koostisosad nagu oder, humal, pärm ja vesi tuuakse Dublini tehasesse kokku üle kogu Iirimaa ning valmis õlu pumbatakse tankerautodesse (tuntud ka kui hõbekuulid) ning saadetakse ligikaudu 145 kilomeetrit põhjapoole, kus ületatakse Põhja-Iirimaa sümboolne piir ja suundutakse Belfasti. Seal pannakse õlle pudelitesse ja purkidesse ning saadetakse lõunasse müügiks tagasi. 

Guinessi mure selle üle, mis saab Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirist pärast Brexitit demonstreerib väga hästi kui keeruline on Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust. Vaatamata Dublini, Londoni ja Brüsseli poliitikute lubadustele, et piirikontrolli ei tule, võib reaalsus olla palju keerulisem. 

«Ma ei kujuta ette, et piiril ei oleks mingisugust kontrolli kaupade liikumise üle,» ütles endine Iiri tolliametnik Robert Murphy, kes töötas hiljem Eurooa Komisjonis Bürsselis. «Idee vabast piirist on küll armas, aga ma kahtlen selle realistlikuses.»

Piirkontroll hakkas kaduma 1990-ndatel kui katoliiklastest Iiri natsionalistid ning protestantidest Briti lojalistid sõlmisid Eurooa Liidu soosingul rahulepingu. Praegu on Iiri valitsuse hinnangul ülepiirilise kaubanduse väärtus üle 3 miljardi euro aastas. Guinessi jaoks on see siiani tähendanud oma veokite takistusteta üle piiri liigutamist.

Guiness teeb iga aasta 13000 õlle transpordiga seotud piiriületust. Kui sinna lisada ka viski ja koore põhine alkohol Baileys, saab sellest numbrist 18000. Kontrollitud piir tähendaks pooletunniseid kuni tunniseid viivitusi, makstes õlletootja sõnul ekstra 100 eurot iga mineku kohta, mis lisaks tootmiskuludesse 1,3 miljonit eurot aastas. 

Ettevõte on öelnud, et plaanib teha mõlema riigi valitsusega tihedat koostööd, et vaba piir säiliks.

Brexit võib vähendada Iirimaa ja Suurbritannia vahelist kaubandust kuni viiendiku võrra. EU president Donald Tusk on öelnud, et vaba piiri hoidmiseks läheb vaja paindlike ja loomingulisi lahendusi. 

«Suurte ettevõtete jaoks nagu Guiness võib muidugi olla ka alternatiivseid lahendusi, näiteks elektrooniline märgistamine või mingi usaldusväärse kaubanduspartneri luba,» spekuleeris Murphy. «Tolliametnikud ei taha raisata kellegi aega, kuid see mis tuleb ei saa lihtne olema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles