Kas kogenud juhil on vahet, mis valdkonda juhtida? (13)

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Kalm.
Valdo Kalm. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eestis on hulk juhte, kes sujuvalt ühest valdkonnast teise liiguvad. Kas tõesti on ükskõik, kas juhtida saapavabrikut või mõnd kõrgtehnoloogial põhinevat ettevõtet?

EBSi ettevõtluse õppetooli juhataja professor Tiit Elenurm nentis, et pikalt samas valdkonnas tegutsenud juht ei pruugi näha suurt pilti ja tajuda muudatuste tuuli. «Teda ähvardab edu lõks ehk püüe teha sama asja lihtsalt natuke paremini olukorras, kus ärimudelit tuleks radikaalselt uuendada,» rääkis Elenurm.

Viimastel aastatel on ka juhtimise magistriõppes hakatud arendama kindlale sihtgrupile suunatud programme nagu ettevõtlus, innovatsioon või digitaalne äri. On tõdetud, et juht, kes saab hästi hakkama väljakujunenud suurettevõttes, ei sobi sageli eestvedajaks tehnoloogiapõhisesse idufirmasse, kus juhilt eeldatakse ka konkreetse ärimudeli ja sihtklientuuri tunnetust ning tehnoloogia arendustöö vahetut juhtimist.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles