Välismaalased keelduvad Venemaale investeerimast

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml. Pilt on illustratiivne.
Kreml. Pilt on illustratiivne. Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik/Scanpix

Samal ajal kui Venemaa teatas riikliku naftakontserni Rosnefti privatiseerimisest ja kahe aasta pikkuse majanduslanguse võitmisest, hoiduvad maailma investorid Venemaa majandusse panustamast, kirjutas Rosbalt.

Otseinvesteeringute pealevool Venemaa majandusse on sisuliselt peatunud, sest jaanuarikuus panustasid välisinvestorid uutesse projektidesse kõigest 34 miljonit dollarit. Mullu vähenesid investeeringud 8,5 protsenti tasemeni 12,9 miljardit dollarit, millest kesisem tulemus oli vaid 2014. aastal.

Investeerimisaktiivsuse vähenemise põhjusena toob väljaanne riigi rolli suurenemise majanduses ja kohtusüsteemi korrumpeerituse, mis pitsitavad ettevõtjaid liiga palju.

Moskva Carnegie keskuse programmidirektori Andrei Movtšani väitel valitseb investorite ja Vene riigi vahel usalduse kriis. Ebajärjekindel ja ebaloogiline seadusloome ja õiguse tõlgendamine näitab nii Venemaa kui ka välismaa investoritele riiki ebausaldusväärse partnerina. „Loomulikuks reaktsiooniks sellele sai loobumine Venemaale investeerimisest,“ lausus Movtšan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles