Adidas hakkab masstootma 3D prinditud jalanõusid

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adidase uus Futurecraft 4D jalanõu
Adidase uus Futurecraft 4D jalanõu Foto: JOE PENNEY/REUTERS/Scanpix

Adidas kuulutas täna välja uued tossud Futurecraft 4D, millel on 3D prinditud tallad ja mida plaanitakse järgmine aasta hakata masstootma. 

Uue tehnoloogiaga üritab Saksa sporditarvete firma käia paremini kaasas väga kiiresti muutuva moemaastikuga ning luua üha enam indiviidile kohandatud tooteid, kirjutab Reuters. Adidas laseb juba praegu klientidel muuta veebi teel tellitud jalanõude värvi ja mustrit, kuid 3D printimisega on võimalik teha väga väikseid piiratud väljaandeid ning isegi täiesti individuaalseid, jala järgi tehtud taldasid.

Adidase rivaalid Nike, Under Armour ja New Balance on samuti eksperimenteerinud 3D printimisega, kuid on siiani piirdunud ainult prototüüpide ja üksikute eritellimuste tegemisega. Senised 3D printerid on olnud aeglased, nendega printimine on kallis ning lõpptoode ei vasta sageli oodatud kvaliteedistandarditele. 

Adidas on sõlminud aga lepingu Ränioru iduettevõttega Carbon ning koos hakatakse looma meetodeid, mis lubaks luua kõrge kvaliteediga taldu suurtes kogustes ja mõistliku hinnaga. «See on suur samm mitte ainult meile, vaid kogu tööstusele,» ütles Adidase innovatsioonijuht Gerd Manz, tutvustades Futurecraft 4D jalanõusid. «Me oleme ületanud esimesed piirjooned»

Iduettevõte Carbon, mida toetavad muuhulgas sellised firmad nagu General Electric ja Google, töötab välja tehnoloogiat, mis kasutab printimisel valgustundliku polümeervaiku, mida kuumutatakse tugevuse tagamiseks. Tavalised 3D printerid prindivad jalanõusid Hewlett Packardi loodud meetodil kiht kihi kaupa plastikpulbriga, mida kasutab hetkel näiteks Nike. 

Adidas loodab müüa 5000 paari Futurecraft 4D'd juba selle aasta jooksul ning 100 000 paari järgmise aasta jooksul kui Carbon suudab ühe talla printimise aja tuua praeguselt tunnilt ajalt alla 20 minutile. 

Hinda pole veel välja kuulutatud, kuid Adidas on andnud teda, et tehnoloogia efektiivsemaks muutmisega hakatakse seda langetama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles