Ukraina asus pangandust päästma

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Caro / Scanpix

Esmaspäeval tõi Ukraina keskpank välja rea meetmeid, stabiliseerimaks riigi habrast pangandussektorit, mida raputavad usalduskriis, langev valuuta ja süvenev poliitiline kriis.


Riigi keskpank tegi ettepaneku peatada kuueks kuuks deposiitide ennetähtaegne väljavõtmine, et takistada niinimetatud pangajooksu, vahendas

aripaev.ee

ajalehes The Finacial Times kirjutatut.

Rohkem kui kolmekordseks tõsteti deposiitide garantii, mis nüüd on 28 100 eurot ehk 440 000 krooni. Ka tõsteti pankadelt nõutavat reservmäära. Keskpanga asejuht Volodõmõr Korotjuk ütles, et abinõud peaksid olukorra kuu ajaga või isegi kiiremini stabiilseks muutma.

Royal Bank of Scotlandi analüütiku Tim Ashi hinnangul võeti abinõud kasutusele keset kohaliku panganduse kriisi, poliitilist ebastabiilust ja muu maailma finantskeerist. Tema hinnangul on oktoobris Ukraina pankadest välja võetud juba 4 protsenti ehk 3 miljardi dollari väärtuses hoiuseid.

Ukraina keskpank on viimastel päevadel eraldanud üle miljardi dollari erakorralist abi, et leevendada likviidsusprobleeme ja aidata panku. Kõige suurema 600 miljoni dollarise abi sai riigi suuruselt kuues pank Prominvestbank. Suuruselt järgmine Nadra kinnitas, et sai valitsuselt 290 miljonit dollarit abi.

Kiievi pankurite sõnul võib likviidsusprobleeme tulla 170 pangal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles