Portugali valitsus võib täna laguneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister José Sócrates.
Portugali peaminister José Sócrates. Foto: SCANPIX.

Portugali opositsiooniparteid keeldusid toetamast peaministri viimaseid kasinusmeetmeid. Tagasilöök võib tuua kaasa nii varajased valimised kui rahvusvahelise finantsilise päästeoperatsiooni.

Lissaboni poliitkriis ähvardab domineerida homset ELi tippkohtumist, kus liidrid loodavad saavutada «suure kokkuleppe» euroala võlakriisi lahendamiseks.

Portugali laenuvõtmise kulud püstitasid eile värske euroajastu tippmargi: 5-aastaste riigivõlakirjade tootlused tõusid esmakordselt üle 8 protsendi.

Värsked kasinusmeetmed, mille Portugali sotsialistlik valitsus Euroopa Keskpanga ja Euroopa Komisjoni abiga välja mõtles, olid ennekõike mõeldud rahustamaks turgude närve.

Kõrged Portugali poliitikud on pöördunud palvetega riigi konservatiivist presidendi Aníbal Cavaco Silva poole, et too sekkuks ja katsuks välistada olukorda, kus Portugal tippkohtumise eel ilma toimiva valitsuseta jääks.

Piinlikus olukorras peaminister José Sócrates on keeldunud Kreeka-Iiri teed jalge alla võtmast.

Kuna opositsiooniparteid aga tema pakutud «lisakasinuse» tagasi lükkasid, võib valitsus olla sunnitud tagasi astuma – tuues kaasa varajased valimised.

Peamiste opositsionääride, paremtsentristlike sotsdemokraatide liider Pedro Passos Coelho ütles, et varajased valimised on «möödapääsmatud».

Rahandusminister Fernando Teixeira dos Santos ütles, et poliitkriis teeks võla finantseerimise valitsuse jaoks keerukaks ja sunniks riigile peale EL-IMFi abi.

Kui Sócrates täna tagasi peaks astuma, oodatakse teda siiski homme ELi tippkohtumisele ametist lahkuva peaministri kohusetäitja rollis.

Kuus aastat võimul püsinud Sócrates on kinnitanud, et võitleb ka varajaste valimiste korral kindlasti peaministri toolile tagasi istumise nimel.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles