Läti maksureform võib minna riigile maksma 460 miljonit eurot (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: Sergey Melkonov/Scanpix

Läti riigieelarve võib pärast maksureformi jõustumist kaotada pea 460 miljonit eurot.

Hinnangutest selgub, et maksulaekumiste vähenemine võib ulatuda esimesel aastal 460 miljoni euroni ning ületada 500 miljoni piiri järgnevatel aastatel, kirjutas ajakiri Ir, viidates Läti rahandusministeeriumi poolt sotsiaalpartneritele esitatud hinnangutele.

Läti rahandusministri plaan langetada tulumaksu 23 protsendilt 20 protsendile ja viia sisse astmeline tulumaksuvaba miinimum omab ilmselt suurimat negatiivset mõju eelarvele, kuigi ministeerium ei täpsusta hinnangutes maksumuudatuste täpset hinda. Iri hinnangul võib tulumaksu langetamine maksta 250 miljonit eurot ning astmeline tulumaksuvaba miinimum vähendada laekumisi 112 miljoni euro võrra. Ettevõtete tulumaksuvabastus vähendaks järgmisel aastal laekumisi 200 miljoni euro võrra.

Rahandusminister loodab, et seda kompenseerib majanduskasv. Lisaks sellele loodab ta osaliselt kompenseerida kaotust naftatoodete ja alkoholi maksude tõstmise ning majutusteenuste käibemaksutõusuga.

Intervjuus telekanaliga LNT neljapäeva hommikul kutsus rahandusminister Dana Reizniece-Ozola ajakirja poolt avaldatud hinnaguid «nonsenssiks.» «See on nonsenss. Tegu on reformi üldise kuluhinnanguga, aga on välja käidud ka ettepanekud kompenseerivateks vahenditeks,» ütles minister. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles