Soros: kahekiiruseline Euroopa raiutakse kivisse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros.
George Soros. Foto: SCANPIX

Miljardärist investor George Soros ütles, et eurokriisi lahendamiseks loodud konkurentsivõime pakt raiub kahekiiruselise Euroopa kivisse.


Pakt, milles euroala liidrid sel kuul kokku leppisid, võib ohustada ELi poliitilist sidusust, vahendas CNBC Sorose täna avaldatud kirjutist Financial Timesis.

«ELi tabab midagi hullemat kui kaotatud kümnend,» kirjutas investor pakti tagajärgedest. «Seda tabab krooniline lahknemine, kus [eelarve] ülejäägiga riigid liiguvad ees ning puudujäägiga riike surub kogunenud võlakoorem tagasi.»

Veebruaris Saksamaa ja Prantsusmaa poolt välja käidud konkurentsivõime pakt, mis kava kohaselt ELi liidrite neljapäevasel kohtumisel ametliku heakskiidu saab, kutsub muuhulgas liikmesriike kirjutama eelarvepuudujäägi ja riigivõla piirangud seadusesse, vaatama üle palkade indekseerimise ning suurendama tööturgude paindlikkust.

«Konkurentsivõime nõuded kehtestatakse ebavõrdsel mänguväljal, mis paneb puudujäägiga riigid talumatusse olukorda,» arvab Soros. «Isegi Hispaania, mis sisenes eurokriisi madalama võlamääraga kui Saksamaa, võidakse maha suruda.»

«Märtsi lõpus kehtestatav lahendus eurokriisile raiub kahekiiruselise Euroopa kivisse,» ennustas investor. «See loob vimma, mis ohustab ELi poliitilist sidusust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles