Video: SpaceX tegi taas ajalugu – taaskasutatud rakett viis satelliidi kosmosesse (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceX taaskasutatud rakett toimetas satelliidi kosmosesse
SpaceX taaskasutatud rakett toimetas satelliidi kosmosesse Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

SpaceX ja Elon Musk tegid täna hommikul taas ajalugu, kui ettevõtte maandumisvõimeline taaskasutatud kanderakett Falcon 9 toimetas edukalt orbiidile kommunikatsioonisatelliidi SES-10.

Maailma juhtiva sateliidioperaatori SES uus satelliit (67 kraadi läänes) asub pakkuma tele- ja sideteenuseid Ladina-Ameerika kodudele ja ettevõtetele ning kasvatab olemasolevat võimsust Lõuna-Ameerikas ja Kariibi mere piirkonnas. Rakett lennutati orbiidile USAst NASA Kennedy kosmosekeskusest. Satelliit jõudis orbiidile 32 minutiga.

«SES-10 satelliidi edukas orbiidile toimetamine SpaceX esimese tõestatult lennuvõimelise taaskasutatud raketiga avab kosmoselendude uue ajastu. Oleme uhked, et tegime SpaceXiga taaskasutatavate rakettide loomise ja kasutamise teekonnal koostööd – juurdepääs kosmosele on nüüd palju efektiivsem nii hinnalt juhtimiselt,» ütles SESi tehnoloogiajuht Martin Halliwell.

SpaceXi tootmisjuht Gwynne Shotwell märkis, et tegemist on ajaloolise verstapostiga rakettide täielikul ja kiirel taaskasutamisel.

SES-10 on ehitanud Airbus Defence and Space ja selle platvormiks on Eurostar E3000. Orbiidil pöördumiseks kasutab see elektrilist plasma tõukejõusüsteemi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles