Domeenireformi tulemusel vabaneb suur hulk .ee domeene

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Internet SA poolt läbiviidava domeenireformi tulemusel vabaneb 6. aprillil 2011 ligemale 38 000 Eesti maatunnusega domeeni, mis muutuvad kättesaadavaks kõigile soovijatele, teatas registripidaja Cactus Hosting.


5. juulil 2010 alguse saanud domeenireformi eesmärk oli muuhulgas muuta .ee domeenid inimestele rohkem kättesaadavaks ja puhastada domeeniregistrit.

Samuti nägi uus kehtestatud domeenikord ette kõikide seniste .ee domeenide ümberregistreerimist uuele korrale vastavaks või nende kustumist domeeniregistrist. Domeenid, mille registreeringut ei ole uuendatud, kustuvad 6. aprillil 2011 registrist ja vabanevad kõigile soovijatele.

Kaks nädalat enne domeenide vabanemist on orienteeruvalt 38 000 Eesti maatunnusega domeeni, mis on seniste omanike poolt uuele korrale vastavaks viimata.

Nende hulgas on mitmeid atraktiivseid domeene, mis võiksid huvitada nii olemasolevaid kui ka alustavaid ettevõtteid. Näiteks vabanevad märtsi keskpaiga seisuga domeenid puhka.ee, arvutipood.ee, pesula.ee, ujula.ee, kaubandus.ee, e-kaubamaja.ee jt.

Kuigi domeenide vabanemiseni on veel napilt 15 päeva, võtab registripidaja Cactus Hosting vastu vabanevate domeenide eelregistreerimistaotlusi.

Põhjuseks on suur huvi vabanevate domeenide osas, mistõttu eelregistreerimine annab inimestele lisaaega soovitud domeeni väljavalimiseks ja registreerimistoimingu teostamiseks.

Vabanevate domeenide registreerimine on avatud kõigile isikutele ja toimub põhimõttel «kes ees, see mees». Teisisõnu, kelle taotlus jõuab esimesena tippdomeeni registrisse, saab domeeni uueks omanikuks.

Eestis on üle 20 registripidaja, mistõttu ükski eelregistreering ei taga taotlejale domeeni registreeringut, kuna ei ole teada, millise registripidaja taotlus jõuab esimesena tippdomeeni registrisse.

Samuti ei ole välistatud, et nii mõnigi praegune domeeni omanik siiski registreerib oma domeeni uuele korrale vastavaks ja säilitab sellega domeeni omaniku staatuse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles