Eesti ekspordi kasv oli mullu ELi kiireim

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarongid.
Kaubarongid. Foto: Peeter Langovits

Eesti eksport kasvas mullu 2009. aastaga võrreldes 35 protsenti, mis on kiireim kasv ELis, näitavad Eurostati andmed.


Ekspordi kasvukiiruselt järgnesid Eestile Bulgaaria ja Leedu. Mõlema riigi eksport kasvas 33 protsenti.

Languses oli vaid ühe ELi riigi eksport – Luksemburgi väljavedu vähenes 2 protsenti. Alla kümne protsendi jäi ekspordi kasv Iirimaal, Kreekas ning Taanis.

Import kasvas kõige kiirmini Leedus (34 protsenti), Rootsis (30 protsenti) ja Eestis (27 protsenti). Import oli languses vaid Kreekas, kus see kahanes koguni 21 protsenti. Iirimaa import ei suurenenud ega vähenenud.

Kogu ELi eksport kasvas mullu 23 ja import 24 protsenti. Eelmise aasta import ületas eksporti 143,7 miljardi euro võrra. Kaubandusbilansi puudujääk oli tingitud ennekõike suurest energia impordist. Tööstuskaupu eksportis EL rohkem kui importis.

ELi kaubandusbilansi puudujääk Hiinaga ulatus 168,9 miljardi euroni. Samas USAsse eksportis EL kaupu 73,1 miljardi euro võrra rohkem kui sealt importis.

Suurim kaubandusbilansi ülejääk oli ELi riikidest Saksamaal (152,4 miljardit eurot), suurim puudujääk aga Suurbritannial (115,5 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles