Saksa pangad stressitestide eel stressis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Bank.
Deutsche Bank. Foto: SCANPIX

Saksamaa pangandustööstus sai väga pahaseks, kuuldes Euroopa regulaatorite suust, et nood varsti algavate uute stressitestide läbimiseks vajaliku kapitali definitsiooni karmistavad.


Euroopa Pangandusjärelevalve Asutus EBA, mis testid aprillis läbi viib ja tulemused juunikuus teatavaks teeb, plaanib kasutada «läbimislävena» esmast omakapitali.

Ehkki globaalset standardit põhivara ehk esmase omakapitali jaoks ei ole, ollakse enamjaolt siiski seda meelt, et jutt käib aktsiatest – ja ongi praktiliselt kõik.

Iga mõistliku ja tõsiseltvõetava definitsiooni järgi ei kuuluks sellesse kategooriasse nn usaldusosalused – teatud Saksa moodustised, mida kasutab näiteks riigi omanduses olev Landesbanken ja millised riik finantskriisi päevil Commerzbanki päästmiseks käiku lasi.

Kui sellised pangad ei saa oma usaldusosalusi EBA testide käigus puhverkapitali osaks lugeda, on nende läbipõrumine palju kindlam, kui ta muidu oleks.

Saksa pankade föderatsioon BDB ütles oma reedeses pressiteates, et EBA otsus kasutada mõõdikuna esmast omakapitali «ei ole kohane».

«See tähendaks, et kasutataks konstrukte, mis veel ei kehti. Basel III reegleid kasutataks ennetähtaegselt,» ütles BDB.

Basel III pangakapitali reeglid, mille globaalsed regulaatorid finantskriisi kiiluvees koostasid, kitsendavad esmase omakapitali definitsiooni ja koorivad selle küljest ära kõik muud kapitalivormid, nagu näiteks hübriidlaenud, mis – nagu selgus – kriisis kahjumeid ei toonud, kirjutas BDB.

Ühtlasi ütles BDB, et see oleks vale, kui stressitestide tulemusi hakatakse kasutama ära selleks, et pankadele rekapitaliseerimist jõuga peale suruda.

Aga just seda EBA uus esimees Andrea Enria tahabki, ja on seda korduvalt rõhutanud.

Tema peamine eesmärk ongi tõestada, et üle-euroopaline regulaator ei ole mitte hambutu. Ning et testid on piisavalt ranged, et panna investorid uskuma: piirkonna pankade tegelikud tugevused ja nõrkused kuuluvad paljastamisele.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles