Eesti asub potentsiaalse tuumakatastroofi külje all

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumareaktor.
Tuumareaktor. Foto: SCANPIX

Raadio Vaba Euroopa nimetas viie võimaliku tulevase tuumakatastroofi põhjustaja seas ka Venemaal asuvat Leningradi tuumaelektrijaama.


Teised reaktorikompleksid, mille turvalisuse madal tase annab põhjust karta katastroofi, on Metsamori tuumajaam Armeenias, Suurbritannia tuuma-allveelaevastik, Cernavoda tuumajaam Rumeenias ja Enrico Fermi tuumajaam USAs, kirjutab Raadio Vaba Euroopa.

Leningradi tuumajaama on vaevanud probleemid kogu selle tegutsemisaja vältel. Näiteks 1975. aastal toimus jaamas osaline ülekuumenemine, 1992. aastal lekkis radioaktiivset gaasi, 2005. aastal leidis aset ühe hukkunu ja mitme vigastatuga plahvatus ning 2009. aasta õnnetus päästis valla kuulujutud jahutusvedeliku lekkimisest, mida Vene võimud küll ägedalt eitasid.

Murettekitavad on Raadio Vaba Euroopa sõnul ka teised Venemaa vananenud tuumajaamad. Paljud neist on määratud sulgemisele, kuid tõenäoliselt jätkavad tööd pärast oma aegumistähtaja lõppu, kuniks neile on võimalik asendajad ehitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles