Äärmuslikud ja ebatavalised ilmaolud jätkuvad ka 2017. aastal (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni detailne analüüs näitab, et kliimamuutuse mõjud jõuavad käesoleval aastal vana hooga.
Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni detailne analüüs näitab, et kliimamuutuse mõjud jõuavad käesoleval aastal vana hooga. Foto: Fracois Lenoir/Reuters/Scanpix

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni detailne analüüs näitab, et kliimamuutuse mõjud jõuavad käesoleval aastal vana hooga.

Möödunud aastal sulas Arktika jää kõigi aegade madalaimale tasemele, samas kui CO2 kontsentratsioon atmosfääris püsis selgelt tõusuteel. Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni WMO täna avaldatud raport võtab kokku 2016. kui mõõtmisajaloo kõige soojema aasta ning tõdeb, et möödunud aastal kogetud äärmuslikud ja ebatavalised ilmaolud jätkuvad ka käesoleval aastal.

Keskmise globaalse temperatuuri muutumine aastast 1850 tänapäevani. Joonisel on kujutatud kolme maailma juhtiva meteoroloogiauuringute keskuse mõõtmiste andmed.
Keskmise globaalse temperatuuri muutumine aastast 1850 tänapäevani. Joonisel on kujutatud kolme maailma juhtiva meteoroloogiauuringute keskuse mõõtmiste andmed. Foto: WMO

Võrreldes 1961.–1990. aastate pikaajalise keskmisega oli 2016. aasta 0,83 kraadi soojem. Tööstusaja-eelsest keskmisest oli aasta isegi 1,1 kraadi soojem.

«Selline globaalne temperatuuri tõus klapib kliimasüsteemis toimuvate muutustega,» ütles WMO peasekretär Petteri Taalas.

Ebatavalised kuumad ilmad ja teised äärmuslikud ilmanähtused on jätkunud ka uue aasta esimeses kvartalis. Möödunud kuude jooksul on toimunud koguni kolm sooja ja niiske õhu polaaraladele tungimisest tingitud talvist soojalainet.

Soojalainete ja paljude teiste muutuste põhjustajaks on atmosfääri õhuringete muutumine, mistõttu murti USAs üksinda veebruarikuus üle 11 000 kohalikku kuumarekordi.

Raporti pikema kokkuvõttega saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles