USA rahandusminister tõrjus reaktsioone G20 kohtumise lõppjäreldustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Mnuchin
Steven Mnuchin Foto: SCANPIX

USA rahandusminister Steven Mnuchin ei pidanud laupäeval millekski häälekaid reaktsioone kauasest protektsionismivastasest lubadusest loobumisele, milleni majandusühenduse G20 ministrid oma tippkohtumise lõppjärelduses jõudsid

Mnuchin ütles, et minevikus kasutatud sõnastused on «irrelevantsed».

«Ajalooline sõnastus ei olnud asjakohane ja mis oli asjakohane, oli see, milles me grupina kokkuleppele jõudsime - «tugevdada kaubanduspanust meie majandustesse» ning «teha jõupingutusi üleilmse liigtasakaalutuse vähendamiseks, et edendada kõikehõlmavust ja erapooletust ning vähendada ebavõrdsust»,» ütles Mnuchin. Tema sõnul võtab see kokku teemad, mida G20 ministrid kahe päeva jooksul "grupina" arutasid.

Ministrid loobusid varem päeval lõppdokumenti lisamast protektsionismivastaseid lubadusi ning kava võidelda kliimamuutuse vastu pärast seda, kui Washington keeldus lubadustele alla kirjutamast.

Allikate sõnul ei suutnud USA delegatsioon lubadustele alla kirjutada, kuna neid poldud Washingtonist vastavalt instrueeritud.

Aktivistide sõnul on kliimapunkti lõppsõnast väljajätmine tagasilöök keskkonnakaitsjatele, Trump on teinud ettepaneku vähendada tunduvalt rahastamist keskkonnateemadesse.

Ministrite ebaõnnestunud kokkuleppele reageeris Prantsusmaa jahmatusega. «Ma kahetsen, et meie arutelud täna ei suutnud jõuda rahuldava kokkuvõtteni,» ütles Prantsuse rahandusminister Michel Sapin.

Kui USA on ähvardanud välismaiseid tootjaid karmide impordimaksudega, siis Prantsusmaa «lükkab tagasi kõik ühepoolsed protektsionistlikud meetmed», lisas Sapin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles