Läti pangakaardikartell Eestit ei mõjuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvuslased süüdistavad Läti valitsust riigi mahamüümises välismaalastele.
Rahvuslased süüdistavad Läti valitsust riigi mahamüümises välismaalastele. Foto: SCANPIX

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots kinnitas, et Lätis avastatud ja täna trahviotsuse saanud pankade kaardikartell riigipiiride ülest mõju ei oma. Sama teatas ka Swedbank.

Ots märkis, et Eesti konkurentsijärelevalve pole leidnud Eestis pankade kaardimaksete või pangakaardi tasude juures midagi küsitavat.

«Antud hetkel küll ei oska mingisuguseid probleeme öelda,» ütles Ots.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles, et seis Eestis on erinev Läti omast, kuna siin ei ole mitmepoolseid tasusid ja kahe panga vaheline koostöö põhineb kahepoolsetel tasudel.

«Sama süsteem on kehtiv ka Rootsis, kus kohalik konkurentsiamet on sellise susteemi heaks kiitnud. See tähendab, et Eestis pole põhjust samaks diskussiooniks,» lisas ta.

Märt Ots lisas, et konkurentsiametil on praegu käsil pankadevahelise ristkasutustasu analüüs. See ei puuduta aga võimaliku keelatud kokkuleppe paljastamist, vaid kas mainitud tasu suurus on mõistlik või mitte. «Kui lähete poodi Swedbanki kaardiga ja kaupmehel on SEB terminal, siis selle makse eest võetakse tasu, protsent makse suurusest. Küsimus on selles, kas see summa on põhjendatud või mitte,» ütles ta.

Läti konkurentsiamet trahvis 22 panka 5,5 miljoni latiga pangakaardikartelli eest. Suurima trahvi sai Swedbank. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles