Tokyo tähtsus üleilmse finantskeskusena väheneb

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödakäija vaatab Tokyo börsi numbrilangust.
Möödakäija vaatab Tokyo börsi numbrilangust. Foto: Reuters/ScanPix

Juba mõnda aega surve all olnud Tokyo positsioon rahvusvahelise finantskeskusena sai saareriiki tabanud maavärinalt, tsunamilt ja radiatsioonilt uue hoobi.



Suured välispangad, investeerimisfondid ja maaklerfirmad toovad töötajaid Tokyost kiirkorras ära ning analüütikute sõnul on küsitav, kas nad kunagi tagasi pöörduvad. Esimese hooga on finantstöösturid kolinud ohutusse Hongkongi või Singapuri.

«Ma usun, et paljud töötajad ei taha enam tagasi minna ja oma peresid taas kord riski alla seada. Praegused üleelamised on olnud piisavalt traumaatilised,» tõdes Stockholmi Majanduskooli Jaapani uuringute professor Jesper Edman Rootsi E24-le. «On üsna suur tõenäosus, et nad ei tule tagasi,» tõdes Edman.

See süvendaks trendi, et valuuta- ja intressiinstrumentidega kauplejad suunduvad Singapuri ja Hongkongi, sest Jaapanis on pangandusel väga karmid reeglid. Viimane ongi olnud Tokyo peamine puudus võrreldes teiste Aasia finantskeskustega, kus on parem juurdepääs kapitalile ning rohkem investeerimisvõimalusi.  

Ka on neis linnades erinevalt Tokyost tagatud info parem kättesaadavus, sest nii Singapur kui Hongkong on ingliskeelsed. Viimased on ka oluliselt kosmopoliitsemad, samal ajal kui Jaapan on tuginenud koduturule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles