Maailma on tabanud pilvelõhkujabuum (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma kõrgeim pilvelõhkuja Guangzhou CTF Finance Centre.
Maailma kõrgeim pilvelõhkuja Guangzhou CTF Finance Centre. Foto: Council on tall buildings and urban habitat

Eelmisel aastal said valmis rekordilised 128 pilvelõhkujat ehk ehitist, mille kõrgus on 200 meetrit või enam. Tegemist on kolmanda järjestikuse aastaga, mil nii kõrgete hoonete arv kasvab, praeguste kavatsuste järgi kerkib maailma suur hulk pilvelõhkujaid ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal.

Pilvelõhkujate üle statistikat pidava rahvusvahelise organisatsiooni Council on Tall Buildings and Urban Habitat (kõrgete ehitiste ja linnaruumi nõukogu) andmetel sai eelmisel aastal valmis 128 ehitist, mille kõrgus on 200 meetrit või enam. Kokku on maailmas nii kõrgeid ehitisi 1179, mis tähendab, et võrreldes 2000. aastaga, mil neid oli vaid 265, on kasv olnud 541 protsenti.

Superkõrgeid ehitisi – vähemalt 300 meetrit – valmis eelmisel aastal kümme. Nõukogu prognoosib, et sel aastal valmib 12 kuni 20 superkõrget ehitist, peamiselt Aasias ja Lähis-Idas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles