Fotod: Õllemaailma tipptegijad ei suutnud Ratast ümber veenda (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti alkoholitootjate emafirmade Olvi ja Carlsbergi juhtidel ei õnnestunud peaminister Jüri Ratast alkoholiaktsiisi ennaktõusu osas ümber veenda, mistõttu peavad nad enda sõnul siinsel turul lihtsalt kohanema ja investeeringuid ümber vaatama. 

Kui eelmise aasta lõpus saatsid väliskontsernid valitsusele hoiatava kirja, kus nad ähvardasid ootamatu maksutõusu tõttu investeeringud Eestisse sootuks peatada, siis täna oldi märksa leebemad. 

«Muidugi oli see meie jaoks paras shokk, kui kuulsime uue valitsuse maksutõusudest. Kui sulle antakse teada, et aktsiis üle 100 protsendi tõuseb, siis on see pehmelt öeldes ettearvamatu. Eriti arvestades seda, et eelmine valitsus oli meile aastateks andnud kindluse, et aktsiis tõuseb rahulikus tempos,» ütles Carlsberg Grupi Lääne-Euroopa turgude asepresident Joao Abecasis.

Kuigi neil ei õnnestunud aktsiisitõusu tagasi keerata, möödus kohtumine Ratasega avatud ja üksteise mõistmise vaimus, ütlesid nii Abecasis kui ka Olvi juht Lasse Aho. «Me oleme valitsusega nõus, et alkoholi tuleb tarbida mõõdukalt ja vastutustundlikult. Viimastel aastatel ongi see Eestis juhtuma hakanud, kuna trendid näitavad pidevat tarbimise langust,» ütles Abecasis. 

Nii Saku kui Olvi ei kavatse Eestist kuhugi lahkuda, vähemalt mitte niipea, kuigi selline mulje võis möödunud aasta lõpus saadetud kirjast jääda. «Eesti on meie jaoks oluline turg ja me näe end lahkumas,» ütles Abecasis. Lasse Aho lisas, et nad tahavad Eestisse lausa igavesti jääda.

Siiski sunnib alkoholiaktsiisi järks tõstmine neid tegevust koomale tõmbama. Kuigi nad ei soovinud täpsustada, kas ja kui palju nad lähematel aastatel investeeringuid külmutavad või neid tegemata jätavad, ütlesid nad, et siinsel turul läheb kindlasti raskemaks.

«Me oleme siin turul edukad olnud ja eks me peame kohanema ja vaatama, mida meil teha õnnestub. Meil on siin tugevad brändid. Aga selles mõttes läheb kindlasti raskemaks, et me ei torma kuhugi investeerima,» rääkis Abecasis.

Saku Õlletehase emafirma Carlsberg ja A. Le coqi emafirma Olvi juhid kohtusid täna peaminister Jüri Ratasega, et arutada Eesti riigi alkoholipoliitika, eeskätt aktsiisitõusude üle. 

Valitsuse plaanitava täiendava alkoholitõusus osas on ka õiguskantsler andnud oma hinnangu ja öelnud, et see on põhiseadusevastane.

Uus valitsuskoalitsioon tõstab õlleaktsiisi määra järgmise aasta juulist 65 protsenti, 13,7 sendini liitrist, ent aastaks 2020 tõuseb aktsiis 2016. aastaga võrreldes 166 protsenti ehk enam kui kaks korda, 22,09 sendini liitrist.

See tähendab, et kui praegu on 5-protsendilise etanoolisisaldusega pooleliitrise õllepudeli eest makstava aktsiisi summa 20,75 senti, siis järgmise aasta juulis kasvab see 34,25 sendini ning jõuab 2020. aastaks 55,23 sendini.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles