18:9 - mobiilimaailma ekraanide uus reaalsus

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LG G6
LG G6 Foto: PAUL HANNA/REUTERS

Viimastel aastael mobiilide, arvutite ja televiisorite maailmas harjumuspäraseks saanud kuvasuhe 16:9 on asunud vaikselt taanduma veelgi laiemate ja kitsamate ekraanide ees ning seega ei maksa enam nii tõsiselt võtta ka harjumuspäraste diagonaalipikkuste suhet ekraani pindalasse.

Mobiilimaailmas astusime uude 18:9-ajastusse 5,7-tollise LG G6 valmimisega ning nüüd arvatakse, et sellest on saamas selle aasta uudistoodete valdav trend. Samsungi uus tipptelefon S8 arvatakse tulevat isegi veelgi kitsam – 18,5:9 kuvasuhtega. Sama kehtib uute iPhone’ide kohta,  kirjutab Android Central.

Selline trend pöörab mõnevõrra peapeale meie senised vaikimisi kokkulepped telefonide suuruse kohta: 4,7-5-tollised seadmed oli väikesed ning alates 5,7 tollist rääkisime juba fabeltitest. Näiteks kui vaadata seda fotot, kus mõlemal on ekraani diagonaaliks 5,7 tolli:

LG g& ekraani pindalaks on sama diagonaali juures 865 ruutsentimeetrit ning HTC Ultral 901,5 ruutsentimeetrit (ilma nn teise ekraanita).

Kinomaailm on aga juba ammuilma üle läinud ekraanisuhtele 21:9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles