Pevkuri valimisäpi idee on Eesti jaoks helesinine unistus (2)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiste veebileht mobiilibrauseris
Valimiste veebileht mobiilibrauseris Foto: Siiri Liiva

Eesti suurim opositsioonipartei Reformierakond on viimastel nädalatel muutunud enneolematult aktiivseks kõikvõimalikel e-teemadel sõna võtma ning siseriiklikke ettepanekuid ja rahvusvahelisi tasandi kirju saatma.

Küll kutsuvad opositsioonisaadikud autotootjaid meie teedele isejuhtivaid autosid testima (kuigi see võimalus sai teoks nende poliitiliste konkurentide hiljutise töö tulemusel), küll tahavad nad e-valimiste aega pikendada, küll kõikvõimalikel rahvusvahelistel digikongressidel osaleda.

Ent poliitika, pr-induse ja mitte just Eesti jaoks pakilisemate probleemide tõstatamise kõrval potsatas kõnelejate suust ka üks igati asjalik ettepanek, mille peale üks kolleeg üle toimetuse imestunult küsis: «oot, kas see juba ei olegi nii või?».

Ettepaneku tegijaks Hanno Pevkur ja sisuks küsimus: miks ei võiks Eestis mobiili teel hääletada saada  - kus on meie valimisäpp?

Kummalisel kombel oleme oma valimistehnoloogia arengult tõepoolest seisus, kus loeme HP ja Asuse arvuteid turvalisemaks valimisseadmeks kui Samsungi või iPhone’i.

«Ei, üksnes mobiiltelefoniga e-hääletada ei ole võimalik. Hääletamiseks on vaja ikkagi ka internetiühendusega arvutit,» teatab meie valimisportaal vastuseks ühele enamlevinud küsimusele, miks ei saa hääletada mobiiliga?

Mobiilidel on siiski oma roll meie e-valimistel olemas – sellega saab hääletamist järelkontrollida ning mobiil-ID abil end tuvastada ja digiallkirja anda –, aga hääletada mitte.

Uurisime täna riigi valimisteenistuselt, mida Pevkuri ideest arvata ja millal meie valimised mobiilisõbralikuks muutuvad? Saime vastuse, mis viitab sellele, et sellekohased plaanid on tõesti olemas.

«Valimiste läbiviimine nutiseadmetes on tulevikus kahtlemata võimalik. See aga eeldab turvalisuse ja ka funktsionaalsuse põhjalikke analüüse,» kõlas valiisteenistuse pressiesindaja Kristi Kirsbergi vastus.

Vastusest võib paraku ühtlasi järeldada, et seda kõike pole veel isegi analüüsima asutud. Seega valimisäppi me veel niipea ei näe.

«Planeerimine peaks toimuma paralleelselt e-hääletamise üldiste arengustsenaariumitega. Ehk et praegu ei ole konkreetseid plaane töös,» lisas Kirsberg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles