Ansip: olin ELi kohtumisel päästefondi küsimuses vait

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi riikide liidrid kohtusid mõne päeva eest Brüsselis.
ELi riikide liidrid kohtusid mõne päeva eest Brüsselis. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip oli enda sõnul hiljutisel ELi riikide liidrite kohtumisel Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) rahastamise valemi küsimuses vait, kuna seda ei olnud päevakorras.


Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand rääkis eilses Õhtulehes, et erinevalt rikastest riikidest tuleb Eestil ESMi ka sularaha panema hakata. «Praegu ei ole veel hilja, et Eesti oma selge seisukoha ütleb,» kutsus Tarand ebaõiglasele kohtlemisele vastu hakkama. «Ja debatt peab toimuma ka riigikogus. Samas on salastatust harrastavale valitsusele ka küsimus: kas keegi üldse kõrgel kohtumisel sõna võttis või nõustuti Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga naeratades?»

«Jah, selles küsimuses ma olin täiesti vait,» ütles Ansip tänasel valitsuse pressikonverentsil. «Kinnitan, et kõik teised [ELi riikide liidrid] olid selles küsimuses ka täiesti vait. Seda küsimust ei olnud päevakorras.»

Ansipi sõnul oli Tarand Õhtulehele ebaadekvaatne infoallikas. Peaminister ütles, et veel ei ole otsustatud, mis valemi alusel riigid loodavasse ESMi panustavad. Eesti huvides on valem, mis võtab arvesse ennekõike rahvuslikku kogutulu, mitte niivõrd rahvaarvu, kuna sellise valemi puhul on vaesemate riikide panus ESMi väiksem, märkis Ansip.

ESM abistaks rahahädas liikmesriike ennekõike tingimuslike laenude andmise teel. «Fondi luues keegi ei kujuta ette tagastamata abi andmist,» kinnitas peaminister. Tema sõnul kaasneb ESMi panustamisega vaid saamata jäänud tulu oht, kuna mujale oma reserve paigutades võiks Eesti teenida rohkem. ESMi loomata jätmisel kaotaks Eesti Ansipi sõnul aga märksa enam, seda eurotsooni nõrkuse tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles