Portugali peaministri tool kõigub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali peaminister Jose Socrates (vasakul) ja rahandusminister Fernando Teixeira dos Santos.
Portugali peaminister Jose Socrates (vasakul) ja rahandusminister Fernando Teixeira dos Santos. Foto: Francisco Seco/AP

Portugali peaministril José Sócratesel seisab lähinädalatel ees võitlus ellujäämise nimel poliitikuna. Samal ajal kogeb Portugal kasvavat survet rahvusvahelist finantsabi paluda.

Kriis, mille vallandasid valitsuse uued ja karmid kasinusmeetmed, on pannud finantsturud veelgi enam muretsema, et Portugal ei pruugi oma laenumaksetega toime tulla.

Teisipäeval langetas Moody's kahe pügala võrra Lissaboni krediidireitingut, eilsel lühiajaliste riigivõlakirjade oksjonil sooritasid intressid aga järjekordse hüppe ülespoole.

«Portugal on jõudnud poliitilisele ristteele, mis ilmselt määrab ära, kas neil tuleb Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismi poole pöörduda,» ütles Barclays Capitali analüütik Antonio Garcia Pascual.

Võrreldes Iirimaaga, kus EFSFi päästepakett varajased üldvalimised kaasa tõi, on Portugali olukord vastupidine: tulla võivad enneaegsed valimised, mis sunnivad riiki finantsabi paluma.

«Valitsuskriis võib põhjustada abipalve,» ütles Pascual ja lisas, et asjade selline areng on «järjest tõenäolisem».

Sócrates, kes juhib habrast vähemusvalitsust, on ähvardanud tagasi astuda, kui opositsioon ei asu enne märtsi lõpus toimuvat ELi tippkohtumist toetama tema kasinusmeetmeid.

Tippkohtumine tuleb kokku selleks, et eurotsooni võlakriisile laiapõhjaline lahendus leida.

Kuigi Saksa kantsler Angela Merkel ja teisedki ELi liidrid Sócratese paketti soosivalt suhtusid, leiab Portugali peamine opositsioonipartei, et selle sammuga on üle pingutatud.

«Riiki ei saa lihtsalt ennetava meetmena veest ja leivast elama sundida,» ütles paremtsentristlike sotsiaaldemokraatide (PSD) liider Pedro Passos Coelho, kes on arvamusküsitluste valguses valitsuspartei sotsialistidest tunduvalt populaarsem.

Sócrates kaitseb oma meetmeid – muuhulgas 10-protsendilist erimaksu kõigile üle 1500 euro kuus ulatuvatele pensionitele – kui «lisagarantiid» selle kohta,  et Portugal täidab eeloleva kolme aastaga oma puudujäägi kärpimise eesmärgid.

PSD toetas kolme varasemat kasinuspaketti, mille valitsus viimase 12 kuu jooksul välja on käinud. Kuid selle uue paketi lubas Passos Coelho aprillis parlamendis maha hääletada.

Kui valitsus sel hääletusel lüüa saab, peab ta tagasi astuma. Mis tooks kaasa varajased üldvalimised – kaks aastast enne tähtaega.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles