Maksuamet tahab Narva tollimuuseumi rajada

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet.
Maksuamet. Foto: Postimees.ee

Eesti maksu- ja tolliamet tahab Narva rajada Eesti Tollimuuseumi, mis tutvustaks kooliõpilastele, turistidele ja kohalikele tolli ja piirivalve tegevusi. 

Maksuameti sõnul võiks uue muuseumi ehitada Narva Vestervalli tänavale. Praegu kuulub seal maksuametile hoone, mida kasutatakse laopinnana kinnipeetud kauba hoiustamiseks. 

Tulevikus võiks seal olla aga tollimuuseum, mis tutvustaks piiritööd ehk tolli ja piirivalve tegevusi ning jutustaks tolli ja piirivalve lugu läbi aegade, soovib maksuamet. 

Muuseumi külastajateks oleksid kooliõpilased, turistid, kohalik elanikkond. Muuseum oleks Sisekaitseakadeemia tolli- ja piirivaldkonna õppuritele praktikabaasis üheks ajalugu tutvustavaks õppekohaks.

Ühtlasi võiks rajatav muuseum leida kasutust ka piiriülese rahvusvahelise koostöö ja sisekoolituse kohana. Selleks tuleks maksuameti sõnul rajada hoonesse multifunktsionaalsed nõupidamisteruumid loengute ja koosolekute pidamiseks ning teadusalaste uurimistööde tegemiseks.

Ruumide multifunktsionaalsus võimaldaks korraldada eriteemalisi näitusi, kus võiks kasutada suuri ja rohkearvulisi eksponaate.

Rajatava muuseumi olemasolu ja tegevus ei takistaks kuidagi toiminguid piiril ja tollipunktis, sest hoone peasissepääs jääb avaliku kasutuse alasse Vestervalli tänavale, st väljapoole piiripunkti ala.

Kuna Vestervalli tänava praegune hoone on kehvas olukorras ja laguneb iga päevaga järjest enam, tuleks see muuseumi ehitamiseks põhjalikult renoveerida. Riigi Kinnisvara ASi sõnul maksaks hoone renoveerimine ja muuseumiks ehitamine ligi 2,4 miljonit eurot. Iga-aastane hoolduskulu Vestervalli hoonele oleks hinnanguliselt 50 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles