Euroopa Komisjon avaldas ühtse tulumaksubaasi ettepaneku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon esitas kolmapäeval ettepaneku Euroopa Liidus (EL) tegutsevate äriühingute maksustamisbaasi arvutamise ühtse süsteemi kohta, maksumäärad jäävad liikmesriikide otsustada.

Ühtne konsolideeritud maksustamisbaas tähendaks, et äriühingud saaksid maksudeklaratsioonide esitamisel kasutada senise 27 liikmesriigi 27 erineva deklaratsiooni asemel ainult ühte süsteemi ning võiksid kogu oma EL-is tekkinud kasumi ja kahjumi konsolideerida.

Liikmesriikidel säiliks täielikult suveräänne õigus kehtestada omapoolseid ettevõtte tulumaksu määrasid, kinnitas Euroopa Komisjon.

Ettepaneku eesmärk on oluliselt vähendada halduskoormust ja õiguslikku ebakindlust, kuna äriühingud on oma maksustatava kasumi määramiseks kohustatud täitma praegu kuni 27 eri siseriikliku süsteemi nõudeid.

Komisjoni hinnangul aitab ühtne maksubaas EL-i äriühingutel säästa igal aastal 700 miljonit eurot nõuetele vastavusega seotud kuludelt ja 1,3 miljardit eurot seoses konsolideerimisega. Lisaks saavad piiriüleselt laieneda soovivad ettevõtjad kasu kuni ühe miljardi eurose kokkuhoiu näol. See muudab EL-i ka palju atraktiivsemaks turuks välisinvestoritele, hindas komisjon.

Ühise maksudeklaratsiooni alusel jagataks äriühingu maksustamisbaas ühe valemi kohaselt kõigi nende liikmesriikide vahel, kus ta tegutseb. Valemis võetakse arvesse kolme tegurit: varasid, tööjõudu ja käivet.

Kui maksustamisbaas on jaotatud, võivad liikmesriigid maksustada oma osa seal kehtiva ettevõtte tulumaksu määraga, seisab komisjoni teates. Samuti saavad liikmesriigid jätkata ettevõtte tulumaksu määra kohaldamist sellisel tasemel, nagu see neile sobiv tundub ja nende riigi tasandil eelistatud on.

Ühtne maksustamisbaas oleks äriühingutele vabatahtlik. Need, kes tunnevad, et EL-i ühtlustatud süsteem tooks neile kasu, võivad otsustada selles osaleda, samas kui ülejäänud äriühingud võivad jätkata tööd oma siseriiklike süsteemide raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles