Euroopa Komisjon uurib Tartu Agro võimalikku ebaseaduslikku riigiabi

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vabaerakonna saadikurühm saatis maaeluministrile kirjaliku küsimuse seoses Euroopa Komisjoni algatatud menetlusega võimaliku ebaseadusliku riigiabi osutamise osas AS-ile Tartu Agro.

2000. aastal sõlmis põllumajandusminister Ivari Padar riigi omandisse jäetud 3089,17 ha põllumaale rendilepingu Tartu Agroga 25 aastaks aastatasuga 0,21 eurot/ha, vahendab ERRi uudisteportaal.

Euroopa Komisjon tahab välja selgitada rendilepingus fikseeritud renditasu ja turupõhiste renditasude vahe, sest just rendisoodustust käsitleb komisjon ebaseadusliku riigiabina.

Riigikogu maaelukomisjoni liikmele ja korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe Artur Talviku hinnangul on ministeerium esitanud Euroopa Komisjonile aasta tagasi olukorda ilustava eksperthinnangu, mis hindas 2015. aastal nende maade turupõhiseks keskmiseks renditasuks üksnes 26,8 eurot/ha, kuid maa-ameti andmeil olid aastatel 2013-2016 keskmised vahemikus 210-220 eurot/ha.

Ministeerium on kaks kuud tagasi tellinud maa-ametilt uuele enampakkumisele alghinna, ning seekordne alghind 132,3 eurot/ha on ligi viis korda kõrgem kui aasta tagasi Euroopa Komisjonile esitatud hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles