Elering: elektri-võrguteenuse ühisarve peaks laienema ka gaasile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Eleringi eesmärgiks energia tarkvõrgu platvormi kaudu pakkuda elektri ja gaasi ühe arve võimekust kõigile tarbijatele, müüjatele ja võrguettevõtjatele.

«2013. aasta elektri jaeturu avamine konkurentsile, kus ligikaudu 30 protsenti tarbimisest vahetas senise müüja uue vastu, sai võimalikuks tänu Eleringi elektriandmelao loomisele,» kirjutab Veskimägi sotsiaalmeedias.

«Elektri ühe arve - energia ja võrguteenus - võimekuse tehniline lahendus oli olemas meil sisuliselt kohe koos andmelao käivitamisega, turuosalised ei tulnud sellega nii kiiresti kaasa,» sõnas ta, lisades, et nüüd on see vähemalt Elektrilevi võrgu klientidele olemas ja peaks olema kohustuslik kõigile jaotusvõrguettevõtjatele.

Tänaseks on Elering Veskimägi sõnul välja arendanud energia tarkvõrgu platvormi osana gaasi andmelao.

«Kahjuks pole veel olemas regulatsiooni, mis kohustaks kõigil jaotusvõrguettevõtjatel sellega liituda. Loodetavasti kevade jooksul Riigikogu maagaasiseaduse vastavad muudatused ka teeb,» märgib Veskimägi.

Hetkel on tänu heale koostööle Veskimägi sõnul jaanuari seisuga gaasi andmelaos olemas 24 võrgupiirkonna 55 000 tarbimiskohta, mis on ligikaudu 98 protsenti Eesti gaasi tarbimisest.

«Eesmärk on energiatarkvõrgu platvormi kaudu tulevikus võimaldada vahetada reaalaja lähedaselt informatsiooni kõigi elektri ja gaasi tarbimispunktidega, võimaldades näiteks lähtuvalt hinnasignaalist konkreetsel ajahetkel koduse kontrolleri läbi koormata gaasi põhised kütteseadmed maha ja käivitada elektrilised kütteseadmed,» kirjutab Veskimägi.

«Loodetavasti liigume lähiajal gaasitarbimise mõõteandmete kauglugemisele, mis on vajalik energiavõrgu targemaks tegemisel. Elektri-gaasi-kaugkütte andmete reaalajapõhine kauglugemine koos juhtimise võimekusega võiks luua palju väärtust ühiskonnas,» märgib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles