Rahvusvahelist internetikorraldust ootavad ees olulised muutused

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

San Franciscos leiab aset rahvusvahelise internetiorganisatsiooni ICANN kohtumine, mille peateemadeks on uued geneerilised tippdomeenid ning üleminek IP-aadresside uuele versioonile IPv6, teatas Eesti Interneti SA.


Uute geneeriliste tippdomeenide programm on seni suurim muudatus rahvusvahelise internetikorralduse ajaloos. Programmi jõustumine võimaldaks senistele .com, .net, .org ja veel 17 geneerilisele tippdomeenile lisaks luua ükskõik millise geneerilise tippdomeeni, näiteks .berlin, .shop või .cocacola.

ICANN kuulutas programmi välja 2008. aastal Pariisis, San Franciscos jätkuvad arutelud erinevate huvigruppide ja sihtrühmadega.

«Meie positsioon antud küsimuses on, et internet on saavutanud oma positsiooni rahvusvahelises majanduses just tänu iseseisvusele ja pidevale evolutsioonile.

On näha, et uute geneeriliste tippdomeenide järele on majanduslik nõudlus ja programmiga tuleb edasi minna, kuid seejuures ei tohi alahinnata küberruumis esinevaid julgeolekuriske. Eestil on siin kogemusi,» märkis Eesti Interneti SA juhatuse esimees Marek-Andres Kauts.

Teine oluline teemadering on seotud IP-aadressidega. Nimelt teatas ICANN veebruaris IPv4 aadresside lõppemisest ja viimased neljanda põlvkonna aadressiplokid jaotati regionaalsetele organisatsioonidele ehk RIRidele välja.

Ehkki RIRide käest on neid veel mõnda aega saada, on praegu viimane aeg hakata laiemalt tähelepanu pöörama IPv6-le üleminekule.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles