Mahukal paberihankel läksid käiku valeandmed

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe osa paberihankest moodustas ka tualettpaber.
Ühe osa paberihankest moodustas ka tualettpaber. Foto: Erik Prozes / Postimees

Tallinna mahukale paberihankele esitati valeandmetega sertifikaadid. Kuna aga tõendeid teadlikust võltsimisest ja hooletusest ei leitud, ei saanud keegi karistada.

«Valeandmeid võidakse esitada mille kohta tahes. Kui tekib karistamatuse tunne, nagu praegu, siis millise signaali turule anname? Isegi kui vahele jääd, ei juhtu midagi,» võtab asja kokku hankevaidlustele keskendunud Varuli büroo vandeadvokaat Kristina Laarmaa, kirjutab Äripäev

Äripäev kirjutas läinud suvel, kuidas majapidamispaberi edasimüüja Ebeta omanik Andrus Nirk tõstis lärmi, kui taipas, et konkurent Tartust, Avera-Trading lasi Tallinna suurhanke võitmiseks käiku valeinfoga tootesertifikaadid. Peale selle oli Avera-Trading võidumees – 180 000eurone ja 300 asutusele mõeldud töö läks paariks aastaks tema taskusse.

Konkurentide hinnangul oli see alapakkumine. Avera-Tradingu omanik Erki Kull vaidles toona vastu. «Konkurents on hea – viib tarbijale hinnad alla, sõelale jäävad parimad. Teenida võib marginaalilt, aga ka käibelt. Meie eelistame paberit müüa palju.»

Hiljem hankelepinguga tutvunud Andrus Nirk mõistis, et konkurent tahab müüa lubatust kehvemaid tooteid. Näiteks polnud paber piisavalt valge või oli vanapaberit toodetes liiga palju. «Ostja küsib Mercedest, pakutakse Opelit,» kirjeldas Nirk värvikalt.

Kerkis mitu versiooni, kuidas valed tooted lepingusse jõudsid. Tõsiseim oli, et Avera-Trading saatis võltsitud dokumendid, et linnale odavamat paberit müüa ja nii hange kinni panna.

Loe edasi Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles