Venemaalt ei tohi enam Eestisse seemneid tuua

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnepakid. Pilt on illustratiivne.
Seemnepakid. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maksuamet tuletab inimestele meelde, et mõnedest riikidest väljastpoolt Euroopa Liitu, näiteks Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest, ei ole lubatud Eestisse tuua köögivilja- ja põllukultuuride seemneid.  

«Kuna külvihooaeg on algamas, siis tollitöötajad on piiril juba mitmel korral kokku puutunud juhtumitega, kus inimesed on teadmatusest eelkõige Venemaalt kaasa toonud seemneid, mida ei ole lubatud kaasa tuua. Paraku tuleb sellisel juhul kas kaup tagasi viia või sellest piiril loobuda,» ütles maksu- ja tolliameti Ida tollipunkti juhataja Voldemar Linno.  

Lillede ja suurema osa maitsetaimede seemneid võib endiselt  kaasa tuua, aga siin on oluline meeles pidada, et maksuvabalt saab neid tuua kuni 22 euro väärtuses. Üldse ei ole lubatud üle piiri tuua põllukultuuride, näiteks rukki, odra ja nisu või köögiviljade, näiteks porgandi, kõrvitsa ja tomati seemneid. 

«Eestisse saab tuua seemneid, mis on toodetud ja turustatud Euroopa Liidu nõuete kohaselt. Selle tõendamiseks on seemnete pakendid vastavalt märgistatud. See annab tarbijale kindluse, et toodetud seemned on kvaliteetsed ja kontrollitud,» selgitas põllumajandusameti seemne büroo juhataja Piia Puusepp. «Ja nii kaitseb EL ka oma sordiaretajaid ja seemnetootjaid ebaausa konkurentsi eest.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles