Eestlased ostsid jaanuaris mobiiltelefone 8 miljoni euro eest

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei MediaPad T1 10
Huawei MediaPad T1 10 Foto: tootja

Turu-uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi Eesti jaemüügis jaanuarikuus 8 miljoni euro eest 28 600 mobiiltelefoni. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvas mobiiltelefonide müügikäive 13,7 protsendi ning tükimüük 5 protsendi võrra.

Tele2 müügi- ja turundusdirektori Kristjan Seema sõnul kinnitavad jaanuari telefonimüügi kasvunumbrid, et Eesti tarbijad tunnevad ennast kindlalt. «Kõrge tööhõive määr, kasvanud palgad ja tarbijate kindlustunne võimaldavad suunata rohkem vahendeid tarbimisse,» ütles Seema, kelle sõnul ostavad eestlased üha rohkem telefone ning tõusnud on ka seadme keskmine hind.

Elisa juhatuse liikme Andrus Hiiepuu sõnul oli jaanuarikuu müük tavapäraselt tagasihoidlikum kui aasta teistel kuudel, kuid ületas siiski tunduvalt eelmise aasta jaanuari tulemusi. 

«Elisas müüdi võrreldes eelmise aastaga nutitelefone viiendiku võrra rohkem. See, et käesoleva aasta jaanuar tõi niivõrd ilusa tulemuse, on kindlasti märk sellest, et lisaks jõulupakkumistele on kliendid harjunud ootama ka aasta alguses toimuvaid hooajalisi soodusmüüke. Oodatakse laotühjendusmüüke, millega operaatorid teevad ruumi uuetele mudelitele,» rääkis Hiiepuu. «Saab öelda, et rõivatööstuse trend on liikunud nüüd ka tehnikamaailma.»

«2017. aasta telefonide müügiprognooside osas enam nii optimistlik olla ei saa.  Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on nii tarbijate kui ka kaubandusettevõtete ootused inflatsioonile tõusnud. Jaanuaris oli inflatsioon Eestis 2,7 protsenti ning aktsiisitõusud veebruaris lisavad sellele hoogu juurde,» selgitas Seema ja lisas, et kuna palgad enam samas tempos ei tõuse, siis võib lähikuudel oodata tarbijate ettevaatlikumat suhtumist suurematesse ostudesse.

79 protsenti jaanuaris Eesti jaeturul müüdud telefonidest olid GfK statistika järgi nutitelefonid, nuputelefonide müük on Seema sõnul pidevas langustrendis. Tele2-s olid Seema sõnul populaarseimad brändid Huawei, Samsung ja Apple. «Menukaimateks nutitelefonideks osutusid Huawei Y5, Samsung Galaxy J3, Huawei P9 Lite, Samsung Galaxy J5 ja Apple iPhone7,» ütles Seema ja lisas, et aastaga on keskmine nutitelefoni hind tõusnud ligi 3 protsenti.

 Elisas jõudsid 2017. aasta jaanuaris esikolmikusse Samsung Galaxy J3, Huawei P9 Lite ning Samsung Galaxy J5. Silma paistis ka lätlaste toodetud Just5 Freedom, mis jõudis Elisas esmakordselt enimmüüdud mobiiltelefonide TOP 10-sse.

GfK jaeturu-uuringu kohaselt müüdi jaanuaris 24 000 nuti- ja 4600 nuputelefoni. Jaemüügiturul oli nutitelefoni keskmine ostuhind 329 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles