Lääne-Nigula vald on turba tootmisala laiendamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbaaun
Turbaaun Foto: Marko Saarm

Turbatootja Kekkilä Eesti soovib laiendada Niibi rabas oma tootmisala 200 hektari võrra, kuid Lääne-Nigula vald on sellele vastu ja tahab tellida täiendava hüdrogeoloogilise uuringu, edastas reedel ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera.»

Valla hinnangul on piirkonna külades viimastel aastatel kaevuvee kvaliteet halvenenud ja reostuse täpset põhjust pole suudetud siiani tuvastada.

«Viies külas on täna kaevudes pruuni sademega vesi. Korralikku joogivett ei ole võimalik saada ja me leidsime, et enne kui selle joogivee rikkumise põhjused ei ole välja selgitatud, ei ole õige ka kaevandusluba 35 aastaks anda,» rääkis Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus «Aktuaalse kaamera» vahendusel.

2015. aastal valminud ja keskkonnaameti poolt tellitud uuring ei toonud reostuse põhjuses lõplikku selgust. Turbatootja usub, et kuna piirkonna valgala on suur ja kaevandusest väljuvate kraavide vett kontrollitakse, siis võib tegelik reostus põhjavette jõuda hoopis kusagilt mujalt.

«Ainukene, kellele on määratud nõuded vee kvaliteedi suhtes on turbatootja. Ülejäänud kõik, mis tuleb metsakuivenduskraavidest, põllukraavidest, teekraavidest, selle vee kvaliteet on meil teadmata,» sõnas Kekkilä Eesti juhatuse liige Raoul Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles