Trump kaalub muuta USA kaubandusdefitsiidi arvestamise metoodikat

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina konteineralus Cosco Glory ootab lossimist ootab lossimist Oaklandi sadamas USAs. USA suurim kaubandusdefitsiit on Hiinaga.
Hiina konteineralus Cosco Glory ootab lossimist ootab lossimist Oaklandi sadamas USAs. USA suurim kaubandusdefitsiit on Hiinaga. Foto: Ben Margot/AP/Scanpix

President Donald Trumpi administratsioon kaalub muuta metoodikat, kuidas arvutada USA kaubandusdefitsiiti suuremana kui ta on viimastel aastatel olnud, kirjutab The Wall Street Journal teemaga kursis olevatele allikatele viidates.

Muutuse põhiideeks on jätta statistikast välja reeksport ehk need kaubad, näiteks autod, mis imporditakse USA-sse ning seejärel eksporditakse edasi kolmandatesse riikidesse nagu Mehhiko ja Kanada, ilma et sellega midagi tehakse. Ökonomistide sõnul muudab taoline muutus kaubandusdefitsiidi suuremaks, sest arvestusse läheb kaup, kui see tuleb USAsse, aga ei lähe arvestusse, kui see re-eksporditakse.

Suurem kaubandusdefitsiit annab Trumpi administratsioonile argumendi, et kaubanduslepped tuleb ümber vaadata ning aitab saada poliitilist toetust imporditariifide kehtestamiseks.

Kui valitsuse karjääriametnikel paluti andmeid uue metoodika järgi arvutada, punnisid nad vastu. USA kaubandusameti töötajad küll täitsid korralduse, kuid lisasid sinna oma arvamuse, kus põhjendasid, miks nende arvates uued arvutused on ebakorrektsed. Eriti sobimatud on selle meetodi järgi arvutamine riikidega, kellega on USA-l vabakaubanduslepingud. Mõnede riikidega, kellega USA-l on kaubandusülejääk, võib uue metoodika järgi muutuda -defitsiidiks.

Trumpi poliitilised kaubanduspoliitika ametnikud selgitasid, et idee on vaid osa diskussioonist ja vaagitakse erinevaid võimalusi.

«Me pole otsusele veel ligilähedalgi,» kinnitas majanduslehele USA kaubandusesinduse asepersonaliülem Payne Griffin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles