Nokia tervitas uut juhti 6 miljoni dollariga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Elop
Stephen Elop Foto: SCANPIX

Stephen Elop sai mullu Microsoftist Nokiasse tegevjuhiks minnes 6 miljoni dollari suuruse «kuldse tervituse» osaliseks, selgub regulaatoritele esitatud dokumentidest, mis ühtlasi paljastavad Soome firmat ähvardavad riskid.

Nokia ütles, et Elopile maksti 2,3 miljonit eurot (3,17 miljonit dollarit). Lisaks ootavad teda oktoobris veel 3 miljonit dollarit «kompensatsiooniks kaotatud sissetulekule» Microsoftist lahkumisel, kus ta töötas äriosakonna juhina.

Lisaks sai 47-aastane kanadalane 509 744 eurot lõivude tasumiseks Microsoftile ning 312 203 eurot kohtukuludeks.

Elopist sai mullu septembris Nokia esimene mittesoomlasest juht, pärast seda kui Olli-Pekka Kallasvuo teenetest lahti öeldi. Samm astuti aktsionäride kasvava rahutuse tõttu kivina kukkuva aktsiahinna ja kokkukuivava turuosa pärast.

Kallasvuo sai 4,62 miljonit eurot lahkumistoetust, kuid jäi pensionimaksete, aktsiate ja optsioonide näol ilma ligi 14 miljonist eurost.

Lisaks ülaltoodule selgus Nokia iga-aastastest USA finantsjärelevalvele esitatud 20-F aruannetest, et firma hindab oma väljavaateid Apple’ile ja Google’ile kaotatud nutitelefonide turuosa tagasi saada üsna küsitavateks.

Elop astus mullu radikaalse strateegilise sammu ja kuulutas välja liidu Microsoftiga, misläbi Nokia nutifonide peamiseks operatsioonisüsteemiks saab Windows Phone tarkvara.

Ta ütles siis, et Nokia ja Microsoft tekitavad nutifoniturul «kolme hobuse võidujooksu», hakates Apple’i iOS opsüsteemile ja Google'i Android platvormile võimsaks konkurendiks.

SECile esitatud dokumentides tunnistab Nokia, et see strateegia on vägagi riskantne. «Windows Phone on turul väga noor, praktiliselt tõestamata uustulnukas... mida hetkel Androidi ja Apple’i platvormidega võrreldes väga vähe tuntakse ja kasutatakse,» ütles Nokia.

Firma lisas, et partnerlus Microsoftiga «ei pruugi tagada piisavalt populaarset ja konkurentsivõimelist nutitelefonide platvormi».

Dokumendis võeti omaks ka analüütikute ja investorite kriitika, et Nokia üleminek Windowsi platvormile «võib osutuda liiga aeganõudvaks, et nutitelefonide turul pikemas perspektiivis edukalt konkureerida, võttes arvesse, et teisi konkureerivaid platvorme arendatakse pidevalt edasi».

Lisaks sellele ütles Nokia, et allianss Microsoftiga «võib murendada meie brändi-identiteeti turgudel, kus me oleme tugevad, ega pruugi seda edendada seal, kus oleme nõrgad».

Elop hakkab saama aastas põhipalgaks 1,05 miljonit eurot – vähem kui Kallasvuo 1,23 miljonit eurot. Samas ootaksid teda ilmselt suured boonused, kui firmaga täispööre õnnestuks sooritada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles