Ettevõtja: müüdid, mis on tekkinud Eesti Energia propaganda tulemusena (12)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiasektoris toimub tõsine võitlus ellujäämise nimel.
Energiasektoris toimub tõsine võitlus ellujäämise nimel. Foto: Eero Vabamägi

Ettevõtja Harry Raudvere ütleb, et ebaloomulikult kõrgete võrgutasude ning alates 2012. aastast tuuleenergia ettevõtete tegevusele kaigaste kodaratesse loopimise taga on Eesti Energia sihipärane töö, mille eesmärgiks on oma positsiooni säilitamine Eesti energiaturul. 

«Ühe kurikuulsa riigi propagandaminister olevat öelnud, et kui esitada ühiskonnas ilmselget valet seda pidevalt korrates, siis hakkavad inimesed kuuldut pidama tõeseks,» märgib Meie Maa arvamusloos tuuleenergia ettevõtja Harry Raudvere, kes on seisukohal, et riigis praktiliselt monopoli staatuses olev Eesti Energia on suutnud luua terve rida müüte, mis vajavad kummutamist.

Ettevõtja sõnul on tuuleelekter saanud ebaefektiivse kuvandi just seetõttu, et see on ainsaks arvestavaks ja konkureerivaks alternatiiviks põlevkivielektrile. «Eestit kujutati energeetilise konnatiigina, kus tuuletu ilma korral istume ilma elektrita,» kirjeldab Raudvere, lisades, et selle kõrval vaikiti maha Eesti Energia ekspertide uurimus, milles tõdeti, et kuni 700 MW võimsad tuulegeneraaatorid ei vaja täiendavat reservvõimsust.

«Teiseks müüdiks sai tuulest toodetud elektrienergia ebaloomulikult kallis hind, millele peab tarbija kogu aeg peale maksma - see on otsene vale, sest keegi selle teooria levitajatest ei ole esitanud ühtegi arvestatavat ja faktidele tuginevat analüüsi,» räägib ettevõtja.

Kolmanda ja absurdseima müüdina toob Raudvere välja tuulegeneraatorite kahjustava mõju riigikaitselistele rajatistele, kus need segavat sedavõrd, et vaenlase lennuvahendid võivad kontrollimatult meie õhuruumi tungida: «See teema kerkiski üles pärast 2012. aastat, kui kabinetivaikuses otsustati otsustavalt lõpetada Eesti Energia majandustulemusi ähvardavate konkurentide tegevus.»

Loe tuuleettevõtja arvamuslugu pikemalt Meie Maast.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles