Oettinger: Brexit võib Saksamaale miljardi maksma minna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Günther H. Oettinger.
Günther H. Oettinger. Foto: SCANPIX

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust (EL) võib Saksamaale umbes miljard eurot maksma minna, ütles Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger usutluses ajalehele Bild am Sonntag.

Ta peab võimalikuks, et Brexiti tõttu peab Saksamaa just nii palju EL-i eelarvesse juurde maksma.

Oettingeri sõnul on Saksamaa panuse suurendamine EL-i ühiseelarvesse vaid üks võimalikest stsenaariumidest. See võib tema sõnutsi olla täiesti vastuvõetav, arvestades siseturu ning Euroopa ja Saksa majanduse eelistest saadavat kasu.

Rahanduslikust küljest on Brexitil veel kaks äärmuslikku võimalust, edastas raadiojaam Deutsche Welle.

«Kui EL eelarve jääb endiseks, tuleb teistel riikidel appi tulla. Kui kahandada eelarvet Suurbritannia panuse võrra, siis ei tule,» arvas Oettinger.

Seejuures vaatamata Brexiti tagajärgede ja USA uue presidendi Donald Trumpi poliitika tagajärgede ettearvamatusele oli volinik EL-i tuleviku osas soodsalt meelestatud. Ta oli kindel, et mõnes riigis ees seisvad valimised ei suurenda enam parempopulistide mõju.

«Hollandis võidavad Euroopa-meelsed erakonnad, Prantsusmaal ei saa madam Le Pen rohkem kui 30 protsenti häältest ja kaotab teises voorus demokraatide liidule. Ka Saksa valitsus tuleb EL-i meelne, Merkeliga kantsleriametis,» ennustas Oettinger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles